Στις γεωπολιτικές διαστάσεις του ελληνικού ζητήματος αναφέρεται ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Σε ομιλία του σε ημερίδα της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε πως η Ελλάδα  είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με την Τουρκία και θα μπορούσε ενδεχομένως σε περίπτωση ενός Grexit να συνεργαστεί στενότερα με τη Ρωσία και την Κίνα.

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «μια καταστροφή για τη χώρα και δεν θα αποτελούσε λύση», διότι με την καθιέρωση ενός νέου νομίσματος, το κόστος για εισαγωγές και για το χρέος της θα αυξανόταν δραματικά. 

Σύμφωνα με τον κ. Σέλινγκ, για να αποχωρήσει από το ευρώ η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση - ενώ για την αποχώρησή της θα έπρεπε να συμφωνήσουν όλα τα εθνικά Κοινοβούλια των 28 χωρών - μελών της ΕΕ και μόνον τότε το Grexit θα ήταν τεχνικά δυνατόν. 

Όπως τόνισε ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για το δημόσιο χρέος, είναι επιτακτικά αναγκαίο να ληφθεί μία απόφαση ήδη μέσα σε αυτή την διότι διαφορετικά τα Κοινοβούλια στις χώρες - μέλη της ΕΕ δεν θα έχουν επαρκή χρόνο για να συναινέσουν σε μία συμφωνία μέχρι το τέλος του Ιουνίου, οπότε και, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προκύψει «ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα».

Κατά την άποψή του, ούτε μια διαγραφή χρέους για την Ελλάδα θα άλλαζε κάτι στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, επειδή, όπως διευκρίνισε, τα επιτόκια για το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με εκείνα για τη Γερμανία.

Υπενθύμισε δε, πως η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί το 2012 με ένα «μνημόνιο» για περικοπές δαπανών και για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.