Την... ακτινογραφία του ελληνικού χρέους προς τους επίσημους πιστωτές επιχειρεί να δώσει το πρακτορείο Reuters που παραθέτει τις οφειλές της χώρας προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τις χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα χρωστάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 48,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,3 δισ. ευρώ δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμη προς την Αθήνα, ενώ το επιτόκιο των ομολόγων ανέρχεται στο 3,5%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί στην κατοχή της ομόλογα ύψους 19,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,7 δισ. ευρώ πρέπει να αποπληρωθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης διατηρούν ακόμη 7,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ έχει χορηγήσει έκτακτη βοήθεια 110 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έδωσαν στη χώρα ακόμη 52,9 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια του πρώτου πακέτου βοήθειας και 141,8 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου.

Μεταξύ αυτών, η Γερμανία έδωσε 57,23 δισ. ευρώ, η Γαλλία 42,98 δισ. ευρώ, η Ιταλία 37,76 δισ. ευρώ και η Ισπανία 25,1 δισ. ευρώ.