Η συμμετοχή ενός κράτους στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη και δεν προβλέπεται από τις συνθήκες αποχώρηση, επανέλαβε σήμερα το μέλος της  Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Ιβ Μερς.

«Θεωρούμε τη συμμετοχή στην ευρωζώνη αμετάκλητη και αυτό ισχύει βάσει της παραδοχής ότι οι κανονισμοί και η συνθήκη (σ.σ. της ΕΕ) έχουν γραφτεί», σημείωσε ο Μερς σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ιβ Μερς έδωσε αυτή την απάντηση ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την ευρωζώνη και το νέο σύστημα T2S της ΕΚΤ, για αξιόγραφα αποτιμημένα σε ευρώ, το οποίο τίθεται σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα.

Ο Μερς τόνισε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει στη σεναριολογία σχετικά με την αποχώρηση οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση βασίζεται στη συνεργασία και στην επίτευξη συμφωνίας ακόμη και σε «δύσκολες καταστάσεις».

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρώτο κύμα των χωρών που θα ενταχθούν στο σύστημα Target 2 Securities θα συμβάλλει στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, εκτίμησε ακόμη ο Μερς.