Έρευνα για «μαϊμού» δικαιούχους βιβλιάριων πρόνοιας στη Θεσσαλονίκη, διενεργεί το ΣΔΟΕ.

Προηγήθηκε ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στο γραφείο του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού, σύμφωνα με την οποία, τα τελευταία χρόνια εισάγονται σε πολλά εφημερεύοντα νοσοκομεία της πόλης ασθενείς που δηλώνουν ασφαλιστικά ακάλυπτοι. Προσκομίζοντας στη συνέχεια βιβλιάρια πρόνοιας, οι ίδιοι πιστοποιούν ότι ως άποροι είναι δικαιούχοι δωρεάν ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης.

Όπως αναφέρεται στην ίδια καταγγελία, διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις ως «πρωταγωνιστές» της παραπάνω πρακτικής εμφανίζονται ασθενείς, που «αποδεδειγμένα διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία». Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, οι επαγγελματικές τους ιδιότητες είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, εργολάβοι και εισοδηματίες. Το φαινόμενο αυτό, όπως καταγγέλθηκε, πήρε διαστάσεις μετά το 2009.

Με βάση τα παραπάνω ο εισαγγελέας Εφετών Αργύρης Δημόπουλος παρήγγειλε από το ΣΔΟΕ τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης πλαστογραφίας, της απάτης, της ψευδούς βεβαίωσης, της υπηρεσιακής απιστίας, πράξεις που όλες στρέφονται κατά του Δημοσίου, όπως επίσης της παράβασης καθήκοντος.

Στην παραγγελία του ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να γίνει σε βάθος έρευνα, η οποία θα φτάσει έως το 2009, κι αν χρειαστεί ακόμη πιο πίσω.