«Εθνική ντροπή» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης το σενάριο περί χρεοκοπίας της Ελλάδας σε δήλωσή του για τις διαπραγματεύσεις και τα σενάρια που διακινούνται.

«Πιστεύω ότι ο πολιτικός κόσμος δεν έχει το δικαίωμα σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή να αντιπολιτεύεται τη λαϊκή εντολή συμφωνίας για τη παραμονή μας στο Ευρωζώνη. Η συμφωνία μπορεί να μην διαφαίνεται πλέον τόσο έντιμη και επωφελής, αλλά, μάλλον, πολύ μέτρια και επώδυνη, όμως ακόμα και έτσι, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη και σωτήρια για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας. Κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι άδικη για τους κόπους μιας ζωής και τις θυσίες 6 ετών του ελληνικού λαού. Η ρήξη δεν είναι λύση, αλλά ήττα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κορκίδης εκφράζει την ελπίδα ότι έστω και την ύστατη στιγμή, «(...) δεν θα εξαντλήσουμε όρια και ημερομηνίες», ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την πρόταση φορολόγησης των επιχειρήσεων. 

«Όσον αφορά στις τελευταίες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την υπέρμετρη φορολόγηση των επιχειρήσεων, με την επιβολή έκτακτης εισφοράς και αύξηση του φορολογικού συντελεστή, πιστεύω πως, εκτός από αντιαναπτυξιακές είναι και άκρως τιμωρητικές, ειδικά για τους συνεπείς επιχειρηματίες», τονίζει και προσθέτει:

Το βέβαιο είναι ότι, εάν στον προϋπολογισμό του 2014 τα φορολογητέα κέρδη των επιχειρήσεων είναι 15 δισ., το επιπλέον 3% φορολόγησης δεν θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 450 εκατ. ευρώ, αλλά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο, από το νέο κύμα λουκέτων στην αγορά.

«Εάν οι εμπνευστές της ελληνικής πρότασης είναι πεπεισμένοι, ότι θυσιάζοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα, ως σύγχρονη "Ιφιγένεια", θα σωθεί η χώρα, οφείλουν τουλάχιστον να μας πείσουν και να είναι βέβαιοι, πως θα το πράξουμε» καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.