Προειδοποίηση προς την Αθήνα απηύθηνε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ για την περίπτωση που δεν πληρώσει τις δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τέλος του μήνα, ενώ την ίδια ώρα ο ESM αρνείται τα περί ελαφρυνσης του χρέους, κάνοντας λόγο για βιωσιμότητά του.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ερωτηθείς σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει ενδεχόμενη μη εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, απάντησε ότι σύμφωνα με το καταστατικό του Μηχανισμού υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια από τον ESM, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια της Ελλάδας ανέρχονται σε 141,9 δισ. ευρώ.

Για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι δεν έχει συζητηθεί η ελάφρυνσή του, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και οι ωριμάνσεις είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκά, καθιστώντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους «εύκολη».

Τέλος, πρόσθεσε πως η Ελλάδα δανειζόμενη από τον ESM εξοικονομεί περί τα 8 δισ. κάθε χρόνο (για το 2013 και το 2014).

ΕSM: Bιώσιμο το ελληνικό χρέος

Την ίδια ώρα η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού κάνει λόγο για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters η Ελλάδα έχει λάβει ήδη ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές της Ευρωζώνης ίση με το μισό του ΑΕΠ που είχε το 2013, προσθέτοντας επίσης ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μεν υψηλό, αλλά βιώσιμο.

Σημειώνεται ότι έπειτα από πολλές τροποποιήσεις που έγιναν στους αρχικούς όρους των προγραμμάτων βοήθειας τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα έχει ελάχιστες υποχρεώσεις για αποπληρωμές μέχρι το 2023.

«Όσον αφορά την Ελλάδα, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές παρέχουν ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα στο θέμα του διαθέσιμου δημοσιονομικού περιθωρίου και του συνολικού πλάνου πληρωμών», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ο ESM τονίζει ότι το ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, όμως «δεν μπορεί κανείς να αποφανθεί αν το χρέος είναι βιώσιμο απλώς κοιτώντας το ονομαστικό χρέος ως προς το ΑΕΠ. Η σωστή ανάλυση βιωσιμότητας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη δομή του ελληνικού χρέους. Οι υποχρεώσεις για πληρωμές στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2023 είναι ελάχιστες. Μετά από αυτό το σημείο, η αποπληρωμή απλώνεται σε αρκετές δεκαετίες, κάτι που, αν συνδυαστεί με τα ευνοϊκά επιτόκια που έχουν δοθεί, σημαίνει ένα συνολικά υψηλό, αλλά παρ' όλα αυτά βιώσιμο χρέος – εφόσον η χώρα συνεχίσει την εφαρμογή της ατζέντας μεταρρυθμίσεων».

Σε καθαρές σημερινές τιμές, η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας που έχει ήδη γίνει αντιστοιχεί στο 49% του ΑΕΠ του 2013. Η Ελλάδα δανείζεται χρήματα από τον ESM με επιτόκιο 1,35% - χαμηλότερα από πολλές χώρες της ευρωζώνης. Το επιτόκιο αυτό είναι σχεδόν τρεις φορές χαμηλότερο από το επιτόκιο με το οποίο δανείζει το ΔΝΤ, δηλαδή 3,6%. Πριν από την κρίση η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί στην αγορά με επιτόκιο περίπου 5%, λέει το ESM, σύμφωνα με το Reuters.

Ο μέσος χρόνος ωρίμανσης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη είναι 32,5 χρόνια και μέχρι το 2023 η Ελλάδα δε χρειάζεται να πληρώσει τους τόκους ή το κεφάλαιο σε αυτά τα δάνεια, καταλήγει το ρεπορτάζ.