Διαψεύδει η ΕΚΤ ότι στο Eurogroup ειπώθηκε από τον Μπενουά Κερέ ότι «δεν είναι βέβαιο αν θα ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες την Δευτέρα». 

Σύμφωνα με πηγές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που επικαλείται ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, διαψεύδεται ότι υπήρξε προειδοποίηση ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί και να μην ανοίξουν τη Δευτέρα.

#ECB is denying it warned Greek banks may not be able to open on Monday.

— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) June 18, 2015

 

Σε αντίστοιχη διάψευση προέβη και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup.

«Διαψεύδω μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε διαρροή. Κάποια στιγμή το Reuters, το Bloomberg και οι άλλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί θα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες τους Eurogroup και τη μετάδοσή τους. Μόνο κακό κάνουν και στην ενημέρωση των πολιτών και στη διαπραγμάτευση», είπε χαρακτηριστικά κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Το δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι δεν είναι σίγουρος εάν θα είναι ανοιχτές οι ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα, εξαιτίας της μεγάλης φυγής κεφαλαίων.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ρώτησε το στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ εάν αύριο οι τράπεζες θα ανοίξουν και ο Κερέ απάντησε:

Αύριο θα ανοίξουν, τη Δευτέρα δεν ξέρω.

Νωρίτερα, με αφορμή σημερινό πρωτοσέλιδο, κυβερνητικές πηγές κατήγγειλαν «σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης».

«Αυτές οι τακτικές είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, ενώ επισημαίνουν ότι «ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντα του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια».

Όπως επισημαίνουν, «η προσπάθεια αυτών των κύκλων θα πέσει στο κενό. Θα προσκρούσει στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και του λαού. Το μόνο όπλο που θα ήθελαν να έχουν είναι ο φόβος του λαού μας. Άλλα δεν...»