current views are: 1

19 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση06:38

Συνεδριάζει εκτάκτως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την Ελλάδα

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  για να συζητήσει πιθανή αύξηση της χρηματοδότησης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Δημοσίευση 06:38’
αρθρο-newpost

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  για να συζητήσει πιθανή αύξηση της χρηματοδότησης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  για να συζητήσει πιθανή αύξηση της χρηματοδότησης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτό δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

Η έκτακτη συνεδρίαση, που οργανώθηκε τηλεφωνικά, είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι, σύμφωνα με τις πηγές, τη στιγμή που η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η ΕΚΤ αύξησε την Τετάρτη κατά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ το πλαφόν της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, στα 84,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Χθες δημοσίευμα του Bloomberg, ανέφερε πως ο κ. Στουρνάρας φέρεται να ζήτησε ρευστότητα ύψους 3 δισ. ευρώ. Oι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν ανέφεραν ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού των τραπεζών από τον ELA, καθώς η αύξηση του 1,1 δισ. ευρώ, η οποία δόθηκε την Τετάρτη, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας μετά τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων ημερών. 

Όπως μετέδιδε το πρακτορείο, αξιωματούχοι της ΕΚΤ υπογράμμιζαν τον κίνδυνο άμεσης εξάντλησης της διαθέσιμης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση για τον ELA (Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας) θα λαμβανόταν νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Το δημοσίευμα πάντως διαψεύστηκε από ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος


σχετικα αρθρα