Ουσιαστική πρόοδο βλέπει η Λούκα Κατσέλη στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Όπως είπε μιλώντας στη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, υπάρχουν ισχυρές προϋποθέσεις για ουσιαστική πρόοδο.

Κοινή επιδίωξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, την κυβέρνησης και των εταίρων μας είναι να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που να εγγυάται τη σταθερότητα και να δίνει προοπτική. Ζητούμενο επομένως είναι μια αποτελεσματική συμφωνία, είπε η κ. Κατσέλη.

Μια συμφωνία που θα είναι υλοποιήσιμη, που θα προβλέπει πρωτεγενή δημοσιονομικά πλεονάσματα που θα μπορούν να επιτευχθούν και θα είναι σταθεροποιητική. Δηλαδή θα μειώνει την αβεβαιότητα και θα εγγυάται τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους στο μέλλον βγάζοντας τη χώρα από την παγίδα της υπερχρέωσης.

Επίσης μια συμφωνία που θα είναι αναπτυξιακή, που θα συμπεριλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα που θα προάγουν την επανεκκίνηση της οικονομίας και θα εξασφαλίζουν την διοχέτευση απαραίτητης ρευστότητας στην αγορά.

«Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Για την κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εξ ονόματος όλων μας και καλείται να αξιολογήσει με ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια κάθε κίνηση, κάθε παράλειψη, κάθε απόφαση. Για το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς εκπροσώπους μας που καλούνται να σταθμίσουν με ιδιαίτερη προσοχή τον λόγο, την στάση, την ψήφο τους. Για τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης που οφείλουν περισσότερο από ποτέ να προάγουν την αξιόπιστη πληροφόρηση έναντι της επικίνδυνης παραπληροφόρησης. Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που καλείται να διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να διαχειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή την περιορισμένη ρευστότητα που διαθέτει. Για τον επιχειρηματικό κόσμο που είναι απαραίτητο να εξακολουθήσει την παραγωγική του δραστηριότητα εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας», υπογράμμισε η κ. Κατσέλη.