Απαισιόδοξος σχετικά με τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας των Θεσμών με την Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα ο γνωστός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, σύμβουλος, όπως αναφέρεται, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«Η επίτευξη μιας συμφωνίας μού φαίνεται αδύνατη. Η Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και, ιδίως, από τους λεγόμενους εταίρους του ευρώ. Είναι μια φοβερή υπόθεση για την οποία η ιθύνουσα τάξη της Ευρώπης θα φέρει σοβαρότατη ευθύνη για πολλά χρόνια», δηλώνει ο Γκάλμπρεϊθ.

«Τη βλέπετε την πρόοδο που επιτέλεσε η Ελλάδα; Κατήργησε τις διευκολύνσεις που επέτρεπαν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η ηλικία συνταξιοδότησης ευθυγραμμίστηκε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι μισθοί μειώθηκαν και βρίσκονται στους ίδιους, αυτούς, μέσους όρους, έκανε επιλεκτικές παρεμβάσεις στον ΦΠΑ όπως της ζητήθηκε, έδωσε πράσινο φως στις ιδιωτικοποιήσεις και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τι άλλο χρειάζεται;» διερωτάται ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Τζον Χιούστον του Τέξας.

Θεωρεί, δε, ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παίζει το πιο διφορούμενο παιχνίδι», διότι «στα λόγια θέλει την ενότητα του ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα εργάζεται για να ρίξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να εγκαταστήσει μια άλλη, που να είναι πιο επιθυμητή στο ευρωπαϊκό mainstream».

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε αντικείμενο πολιτικής δολοφονίας ενός χαρακτήρα (political character assassination), κάτι που νόμιζα ότι συνέβαινε μόνον στην Αμερική. Του προσάπτουν ακόμη και το ότι είναι εύπορος. Ο Κένεντι, λοιπόν; Ήταν ο πιο προοδευτικός πρόεδρος της ιστορίας της Αμερικής. Για τον λόγο αυτό λέω ότι υπάρχει πρόληψη», καταλήγει ο Τζέιμς Γκάλπμρεϊθ.

«Οι Γερμανοί δεν θυμούνται την Ιστορία, εμείς οι Έλληνες φέρουμε μόνον το 20% της ευθύνης», τονίζει σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

«Η κυρία Μέρκελ δεν έχει καταλάβει τι είναι η Ευρώπη, δεν το ξέρει διότι μεγάλωσε με τον κομουνισμό, όπως οι ηγέτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες μπήκαν στην Ένωση πρόσφατα. Είναι όλοι τους πιο σκληροί από την ίδια τη Γερμανία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται στο χρήμα, αλλά στη Δημοκρατία, δεν μπορεί να βασίζεται στους ισοσκελισμένους δημόσιους ισολογισμούς, αλλά στην ειρήνη. Τον περασμένο αιώνα υπήρξαν δυο πόλεμοι, οι οποίοι προκλήθηκαν από τις γερμανικές φιλοδοξίες. Είναι δυνατόν να μην βγάλαμε κανένα συμπερασμα;» διερωτάται ο συγγραφέας του «Ζ».

Στην ερώτηση «για πόσο καιρό οι Γερμανοί θα πρέπει να ζήσουν με ενοχές;», ο Βασίλης Βασιλικός απαντά: «Για όσο τους χρειάζεται μέχρι να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να αντικαταστήσουν ένα ναζισμό στρατιωτικής φύσης με τον οικονομικό ναζισμό».

Ο Βασίλης Βασιλικός δηλώνει, επίσης, ότι «η Ελλάδα φέρει το 20% της ευθύνης της κρίσης», ότι δεν είναι εθνικιστής αλλά ρεαλιστής και προσθέτει πως «αν μία στα χίλια η Ελλάδα βγει από το ευρώ, δεν θα έχει πρόβλημα, θα μπει στη σφαίρα του ρωσικού ρουβλίου, ενός ισχυρού νομίσματος».

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας συγγραφέας χαρακτηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη «σπουδαίο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εξήγησε με τέλειο τρόπο τις ελληνικές θέσεις» και εκτιμά ότι «αν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ένας δεξιός πολιτικός, οι εταίροι θα είχαν ήδη συναινέσει σε βοήθειες και διευκολύνσεις στην πληρωμή των χρεών».

Σε δηλώσεις του, τέλος, προς το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων And Kronos, o υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, Γιώργος Μάμαλος, αναφέρει σχετικά με τη διαπραγμάτευση: «Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είμαστε με το μέρος των αισιόδοξων και είμαστε βέβαιοι ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας θα μπορέσει να φέρει μια λύση, με σεβασμό στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στη Δημοκρατία, μια λύση η οποία να επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, εντός της ευρωζώνης».