Τρία προβλήματα στη διαφαινόμενη συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της διακρίνει το CNN στον απόηχο των νέων προτάσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες.

Σύμφωνα με το CNN, οι προτάσεις της κυβέρνησης κατατέθηκαν για να αντιμετωπίσουν την κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα και στην ουσία αναβάλλουν τα όποια προβλήματα για το μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό δίκτυο, εντοπίζει το πρώτο πρόβλημα στο είδος των εξοικονομήσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά. Η υπερβολική αύξηση των εισφορών και όχι η περικοπή δαπανών συνιστά ένα βασικό λάθος των ελληνικών προτάσεων, εκτιμά το CNN που παραθέτει τις εκτιμήσεις της Berenberg Bank:

Ο κίνδυνος επανάληψης των λαθών του πρώτου προγράμματος θα βλάψει την ελληνική οικονομία.

Δεύτερο σημαντικό πρόβλημα κατά το CNN είναι πως πρακτικά δεν επέρχεται καμία ανακούφιση στο ελληνικό χρέος. Αν και η νέα κυβέρνηση διεκδίκησε την αναδιάρθρωση του χρέους, οι Ευρωπαίοι διέψευσαν τις ελπίδες της ελληνικής πλευράς, αποφεύγοντας την περαιτέρω επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογουμένων, σημειώνει το δημοσίευμα και παραθέτει τις εκτιμήσεις της UBS:

Διαφωνούμε με τις προτάσεις, καθώς το δημόσιο χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο εντός των επόμενων 10 ετών, όπως αναφέρει η ελληνική πρόταση.

Το τρίτο και τελευταίο ζήτημα που ανακύπτει, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο είναι η διάρκεια της διαφαινόμενης συμφωνίας. Η έγκρισή της, σημειώνει το δημοσίευμα, συνεπάγεται απλώς την αγορά λίγου πρόσθετου χρόνου, προκειμένου να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις.

«Εάν υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα, δεν θα περάσει πολύς καιρός, πριν δούμε το νέο κεφάλαιο των συζητήσεων» επισημαίνει η FxPro. Άλλωστε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια 14 δισ. έως τα τέλη του 2015. «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης και μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους» καταλήγει η ελβετική επενδυτική τράπεζα, σύμφωνα με το CNN.