Συμπληρωματικό προϋπολογισμό δεσμεύεται να καταθέσει η Αθήνα μέχρι την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στους θεσμούς και ευελπιστεί να αποτελέσει τη βάση της συμφωνίας. 

Στην πρόταση, που εξασφάλισε και παρουσίασε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, περιλαμβάνονται φορολογικά μέτρα και έμμεσεις μειώσεις σε συντάξεις, καθώς επίσης αύξηση του πέναλτι για όσους θέλουν να βγουν πρόσωρα σε σύνταξη. 

Προβλέπεται ακόμη η  ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων σε ένα, με  αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2018 από το ελάχιστο εγγυημένο  εισόδημα και  ολοκληρωτική κατάργηση  του ΕΚΑΣ μέχρι το 2020. 

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο στόχος είναι τα έσοδα να φτάσουν  το 1,4 δισ. ευρώ το 2016, τα  3,7  δισ. ευρώ το  2017  και το  1,2 δισ. ευρώ το 2018.  Θα καθιερωθεί ακόμη ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου  από 1/1/2016, αλλά δεν υπάρχει σαφής αναφορά στο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων.

Στην ενέργεια υπάρχει δέσμευση για πλήρη  απελευθέρωση και απόλυτη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή  νομοθεσία, αλλά δεν υπάρχει αναφορά στη «μικρή ΔΕΗ». Επανέρχεται επίσης το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων αλλά και η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.   

Η εξοικονόμηση δαπανών και τα έσοδα από τον ΦΠΑ ανέρχονται για φέτος στα 2,79 δισ. ευρώ, καθώς η προηγούμενη πρόταση που προέβλεπε μέτρα 1,2 δισ. ευρώ απορρίφθηκε από τους δανειστές. Για το 2016 προβλέπονται μέτρα 5,2 δισ. από 3,6 δισ. ευρώ της προηγούμενης πρότασης. Στα μέτρα περιλαμβάνεται, επιπλέον, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑμε πρόβλεψη ότι δεδομένης της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών για δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, από τον ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 680 εκατ. ευρώ φέτος και 1,4 δισ. ευρώ του χρόνου, ενώ οι δανειστές επιμένουν ότι ο λογαριασμός θα πρέπει να ανέλθει στα 1,8 δισ. ευρώ, ζητώντας περαιτέρω παρεμβάσεις. 

Η Αθήνα  προτείνει τρεις συντελεστές 6% (φάρμακα, βιβλία), 13% (βασικά τρόφιμα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ξενοδοχεία, εστίαση) και 23% (όλα τα υπόλοιπα), ενώ όσον αφορά στα νησιά, η ελληνική πρόταση προβλέπει κατάργηση της έκπτωσης του 30%.  Ωστόσο, προβλέπονται ειδικές εκπτώσεις φόρου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.

Προαναγγέλονται παράλληλα αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος τον Νοέμβριο, καθώς και σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από το 2018 έως το 2020, από στοχευμένο επίδομα και εφαρμογή νέου μισθολογίου από 1/1/2016 στο Δημόσιο με εξορθολογισμό ειδικών μισθολογίων και επιδομάτων με στόχο να μειωθεί το μισθολογικό κόστος έως το 2019. Στην πρόταση προβλέπεται επίσης ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε νέες συλλογικές συμβάσεις με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα και σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Δεν περιλαμβάνονται περικοπές στις συντάξεις, ωστόσο η πρόταση περιέχει αυξήσεις εισφορών που οδηγούν σε έμμεση μείωση στις επικουρικές. Συγκεκριμένα, προβλέπεται αύξηση 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές δηλαδή για επαναφορά τους στα πρότερα επίπεδα, για αύξηση στις εισφορές της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης 5% από 4% στις κύριες και 5% από 0 στις επικουρικές αλλά και για αύξηση των εισφορών στις επικουρικές συντάξεις 3,5% από 3%.

Τέλος μπαίνει στις πρόοωρες συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες καταργούνται από 1/1/2016, προκειμένου έως το 2025 όλοι να βγαίνουν στη σύνταξη στα 67, με προστασία για βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες ανάπηρων ανηλίκων. Επίσης, θεσπίζεται το αντικίνητρο της «ποινής» για όσους θέλουν να αποχωρήσουν πρόωρα, με το πέναλτι να αυξάνεται στο 10%, από 6% που προβλέπεται σήμερα.