Οι δανειστές οδηγούν στο Grexit ισχυρίζεται σε άρθρο του ο Πολ Κρούγκμαν. 

«Τι ακριβώς επιχειρούν να κάνουν οι πιστωτές της Ελλάδας, ιδίως το ΔΝΤ;», αναρωτιέται ο Krugman. 

«Γενικά δεν μιλάω πολύ για το ζήτημα της Ελλάδας, επειδή δεν θέλω να φωνάξω Grexit σε ένα γεμάτο από κόσμοθέατρο. Αλλά διαβάζοντας για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, κάτι πρέπει να πω… Βασικά, τι νομίζουν ότι κάνουν οι πιστωτές και πιο συγκεκριμένα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ);» αναρωτιέται. 

«Η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ασχολείται αρχικά με τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη συνέχεια με την ελάφρυνση του χρέους, που θα σταματήσει μελλοντικά οικονομικά προβλήματα. Και η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε αρκετά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι ο προϋπολογισμός θα είχε πλεονάσματα αν η οικονομία δεν ήταν τόσο πεσμένη. Αλλά οι πιστωτές απορρίπτουν συνεχώς τις ελληνικές προτάσεις τονίζοντας ότι βασίζονται περισσότερο απ’ ότι πρέπει στους φόρους και λιγότερο στον περιορισμό της δαπάνης. Οπότε συνεχίζουμε να υπαγορεύουμε την εσωτερική πολιτικής», προσθέτει. 

Αιχμηρός και καυστικός είναι και για την επιβολή φόρων

«Μα, καλά, μας δουλεύετε; Οι άνθρωποι που δεν κατάφεραν να δουν τι κακό θα κάνει η λιτότητα, τώρα κάνουν κήρυγμα στους άλλους για την ανάπτυξη» λέει και συμπληρώνει: «Οι άνθρωποι του ΔΝΤ λένε συνεχώς ότι είναι αδύνατο να συνεννοηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως είναι ενοχλημένοι από τις καθυστερήσεις… Αλλά δεν είμαστε στο λύκειο. Και αυτή τη στιγμή είναι οι πιστωτές, και όχι οι Έλληνες, που μετακινούν συνεχώς το τέρμα. Οπότε τι συμβαίνει; Ο στόχος είναι να “σπάσουμε” τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι να αναγκάσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει για να ενθαρρύνουμε και τους υπόλοιπους;». 

Ο Πολ Κρουγκμαν καταλήγει πως «πλέον πρέπει να σταματήσουν όλες οι συζητήσεις για ενδεχόμενο Graccident. Αν όντως η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ αυτό θα συμβεί επειδή οι πιστωτές το ήθελαν».