Τι θα γίνει εάν δεν επιτευχθεί η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές;

Το πρακτορείο Bloomberg προσπαθεί να δώσει μία σειρά από απαντήσεις στα ερωτήματα που γεννούνται.

Τι θα συμβεί στις 30 Ιουνίου;

Η Ελλάδα θα χάσει την πρόσβαση στα εναπομείναντα κεφάλαια του δεύτερου προγράμματος στήριξης, τα οποία ανέρχονται σε 7,2 δισ. ευρώ αναφέρει το πρακτορείο και σημειώνει πως θεωρητικά, η χώρα θα τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Τι θα κάνει η ΕΚΤ;

Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες για όσο διάστημα θεωρούνται αξιόπιστες και παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις (collaterals). Δίχως την ύπαρξη προγράμματος, οι τράπεζες παύουν αυτομάτως να θεωρούνται αξιόπιστες και η ποιότητα των εγγυήσεών τους θα υποβαθμιστεί άμεσα. Όμως, ακόμη και εάν παραταθεί η βοήθεια της ΕΚΤ, σύντομα οι ελληνικές τράπεζες θα ξεμείνουν από εγγυήσεις, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για τη λήψη της βοήθειας αναφέρει το δημοσίευμα.

Υπάρχει η δυνατότητα νέας παράτασης;

Ως προς αυτό το ενδεχόμενο, το Bloomberg αναφέρει πως η επιμήκυνση του προγράμματος, δίχως την εκταμίευση των χρημάτων, δεν βοηθάει την Ελλάδα, καθώς η χώρα και πάλι θα καθίσταται ανίκανη να εξυπηρετήσει το χρέος της. Παράλληλα, η νέα παράταση του προγράμματος απαιτεί την έγκριση του γερμανικού και όχι μόνο, κοινοβουλίου.

Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ;

Η αδυναμία πληρωμής του ΔΝΤ δεν ισοδυναμεί με χρεοκοπία σημειώνει το Bloomberg, μία θέση που εξάλλου διατύπωσε σήμερα και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. Όμως, η Ελλάδα θα απολέσει κάθε πρόσβαση σε οποιαδήποτε χρηματοδοτική βοήθεια από το Ταμείο.

Πότε η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα;

Στις 20 Ιουνίου, η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλλει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Στις 20 Αυγούστου θα κληθεί να πληρώσει ακόμη 3,2 δισ. ευρώ.

Εάν δεν αποπληρωθούν αυτές οι δόσεις, τότε η ΕΚΤ θα βγάλει από την «πρίζα» τις ελληνικές τράπεζες τονίζει το Bloomberg και συμπληρώνει πως σε μία τέτοια εξέλιξη θα επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.

Τι θα γίνει μετά τις 30 Ιουνίου;

Η Ελλάδα δύσκολα θα επιβιώσει δίχως την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Η κυβέρνηση θα κληθεί να αυτοχρηματοδοτηθεί για ορισμένες εβδομάδες ή μήνες. Πάντως, η αθέτηση πληρωμών δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα άμεσα εκτός ευρώ. Με την πλειοψηφία των Ελλήνων να επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.