Οι πιστωτές της Ελλάδας θεωρούν ότι υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια διευκόλυνσης της Αθήνας στις συζητήσεις για συμφωνία το Σάββατο, όμως είναι πρόθυμοι να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευση του 2012 περί ετοιμότητας για αναδιάρθρωση του χρέους.

Αυτό δήλωσε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters, αν και λίγες ώρες νωρίτερα, ήρθαν στο φως σενάρια που το «βλέπουν» βιώσιμο στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι παρά τη σκληρή θέση των περισσότερων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν πολιτική βούληση να κάνουν μισό βήμα εμπρός προς την θέση της Ελλάδας.

O ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη οι πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας το Σάββατο υπερβαίνουν το 50%, επισημαίνοντας ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα στηρίξει τη συμφωνία.

Για να διευκολύνουν την επίτευξη μιας συμφωνίας, οι πιστωτές θα μπορούσαν να ανανεώσουν τη δέσμευση που πραγματοποίησε Eurogroup το Νοέμβριο του 2012 να βοηθήσει το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο με ωρίμανση της διάρκειας των δανείων, μορατόριουμ στις πληρωμές τόκων και μείωση των επιτοκίων.

Εάν η Ελλάδα αποδεχτεί την πρόταση με κάποιες νέες, μικρές παραχωρήσεις που θα ευθυγραμμίζονται με τος θέσεις της Αθήνας, θα μπορούσε να στηριχτεί στη χρηματοδότηση των πιστωτών τους επόμενους πέντε -έως τα τέλη Νοεμβρίου- μέσω νέας παράτασης του προγράμματος.

Τα σενάρια βιωσιμότητας

Λίγες ώρες πριν, έκθεση για την βιωσιμότητα του χρέους, στοιχεία της οποίας δημοσίευσε το πρακτορείο, τόνιζε ότι τo ελληνικό χρέος δεν θα υποχωρήσει στον στόχο που είχαν ορίσει οι πιστωτές το 2012 γιατί η χώρα δεν εφάρμοσε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά παραμένει βιώσιμο με βάση δύο ή τρία σενάρια που έχουν αναλυθεί.

Στην ανάλυση, που προετοιμάστηκε για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ώστε να τους βοηθήσει στη διαπραγμάτευση, εκτιμά πως ακόμα και στο χειρότερο δυνατό σενάριο οι δανειστές δεν θα χρειαστεί να διαγράψουν κάποιο μέρος από τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα.

Με βάση την συμφωνία διάσωσης του Νοεμβρίου του 2012, το χρέος της Ελλάδας πρέπει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, από το 175% που βρίσκεται τώρα.

«Eίναι ξεκάθαρο ότι τα ολισθήματα στην εφαρμογή των μέτρων και η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών έχουν καταστήσει αδύνατη την επίτευξη των στόχων για το 2012 υπό αυτό το σενάριο» αναφέρει η ανάλυση.

«Oι βασικοί παράγοντες πίσω από την επιδείνωση της ανάλυσης για την βιωσιμότητα είναι η επιδεινωση της ανάπτυξης της οικονομίας, η αναθεώρηση των προοπτικών για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα χαμηλότερα έσοδα για ιδιωτικοποιήσεις και οι πιθανές επιπρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για τον τραπεζικό τομέα» σημειώνεται στην ανάλυση.

Με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις και το πιο αισιόδοξο σενάριο να εφαρμόσει η Αθήνα όλες τις μεταρρυθμίσεις, το ελληνικό χρέος θα πέσει στο 124% μόνο το 2022 από 172,8% το 2015.

Σε ένα μεσαίο σενάριο, αν εφαρμόσει μόνο μερικές από τις μεταρρυθμίσεις, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί μόνο στο 135% το 2022 από 174,3% το 2015.

Στο χειρότερο σενάριο, το οποίο το ΔΝΤ βλέπει ως το βασικό, δηλαδή και το πιο πιθανό, το ελληνικό χρέος θα πέσει μόλις στο 142,2% το 2022 από 176,7% το 2015.

«Όλα τα σενάρια βασίζονται στην υπόθεση ενός τριετούς προγράμματος με ευνοϊκή χρηματοδότηση» αναφέρει η ανάλυση.

Ωστόσο η αναφορά τονίζει ότι η επικέντρωση στο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ δεν δίνει μια ακριβή εικόνα της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία αποτυπώνεται καλύτερα από τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης. Με βάση τις χρηματοδοτικές ανάγκες, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας σε κανένα σενάριο, αλλά θα χρειαστεί βοήθεια για να βελτιώσει την βιωσιμότητα, μέσω μιας επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, με βάση το τελευταίο λιγότερο ευνοϊκό σενάριο.

«Αυτή η μέτρηση με βάση τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες δεν εμφανίζει ζητήματα βιωσιμότητας υπό τα δύο πρώτα σενάρια» σημειώνεται στο έγγραφο σύμφωνα το Reuters. Και σημειώνεται:

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν αρκετά κάτω από το όριο του 15%, το όριο που αναφέρεται στις οδηγίες του ΔΝΤ για το κριτήριο αυτό. Με βάση το σενάριο, ένα σημαντικό reprofiling του χρέους και πιο ευνοϊκοί όροι δανεισμού θα βελτίωναν την βιωσιμότητα.

Το reprofiling των ροών των πληρωμών δεν συνεπάγεται και κούρεμα της ονομαστικής αξίας ή δημοσιονομικό κόστος για τους πιστωτές. Αυτό θα συνεπαγόταν επίσης και περαιτέρω κέρδη στην καθαρή ονομαστική αξία για την Ελλάδα και θα ενίσχυε την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα.