current views are: 2

28 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση10:36

Τι ζητά η ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες

Αύξηση του «κουρέματος» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών και διατήρηση του ELA φέρεται να εξετάζει το Δ.Σ. της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters.

Δημοσίευση 10:36’
αρθρο-newpost

Αύξηση του «κουρέματος» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών και διατήρηση του ELA φέρεται να εξετάζει το Δ.Σ. της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters.

Αύξηση του «κουρέματος» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών και διατήρηση του ELA φέρεται να εξετάζει το Δ.Σ. της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές, η ΕΚΤ εξετάζειαύξηση του «κουρέματος» στα ενέχυρα που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες ως αντάλλαγμα για την παροχή έκτακτης ρευστότητας, συνεχίζοντας όμως την παροχή του ELA.

Νωρίτερα, το BBC μετέδωσε ότι η ΕΚΤ πιθανόν να σταματήσει τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες. 

H Ελλάδα πιθανόν να πρέπει να ανακοινώσει κλείσιμο των τραπεζών τη Δευτέρα, εν αναμονή θέσπισης ελέγχου κεφαλαίων, αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του BBC Peston Robert.

Με την Ελλάδα να μη συμμετέχει πια σε κάποιο επίσημο πρόγραμμα διάσωσης, φαίνεται αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει να επεκτείνει τις πιστώσεις προς τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, διότι η φερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου θα τεθεί εν αμφιβόλω, και η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή του κράτους.

Υπό αυτές τις συνθήκες η συνεδρίαση της ΕΚΤ που είναι σε εξέλιξη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να αξιολογήσει τις συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών και να αποφασίσει για το αν θα αυξηθεί το όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευσότητας (ΕLA).

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές τράπεζες

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε εγρήγορση και σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των επικεφαλής τους.

Μετά τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για τη χορήγηση ή τη διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες,θα ακολουθήσει σύσκεψη των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών με το διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και φέρει την ευθύνη να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τη λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα  και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας» έγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 


σχετικα αρθρα