Κλειστές τράπεζες και περιορισμό στις αναλήψεις από τα μηχανήματα των τραπεζών (ΑΤΜ) αποφάσισε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, απόφαση που εγκρίθηκε από το  Υπουργικό Συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής.

Όπως προκύπτει από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στο ΦΕΚ, η χρονική διάρκεια της τραπεζικής αργίας θα είναι έξι ημέρες – από τις 28 Ιουνίου έως και τις 6 Ιουλίου.

Ταυτόχρονα εξαιρείται η καταβολή των συντάξεων από τους περιορισμούς των τραπεζικών συναλλαγών, ενώ τονίζεται πως οι διοικήσεις των τραπεζών θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής τους και τα ανά περιοχή υποκαταστήματα που θα λειτουργούν για αυτό τον σκοπό.

Το όριο στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ ανέρχεται στα 60 ευρώ, και μπορεί να τροποποιηθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Δίνεται εξάλλου η δυνατότητα για συναλλαγές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για πληρωμές στο εσωτερικό, ενώ δεν μπορούν να εκδοθούν στο διάστημα της τραπεζικής αργίας νέες προπληρωμένες κάρτες.

Υπάρχει η πρόβλεψη για συναλλαγές από απόσταση (web banking ή phone banking), για το εσωτερικό της χώρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση προς όσους επισκέπτονται τη χώρα μας, τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα τους.

Διαβάστε εδώ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων

Το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε λεπτομερείς ανακοινώσεις το πρωί.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του ανέφερε στη δήλωσή του ότι η απόρριψη του αιτήματος παράτασης του προγράμματος από το Eurogroup «οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις». 

Διαβάστε τι σημαίνουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls)

Η απόφαση της ΕΚΤ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από την απόφαση της ΕΚΤ να παραμείνει ο Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας (ELA) για τις τράπεζες στα ίδια επίπεδα, δηλαδή το όριο να παραμείνει στα 89 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

  • Η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη της την απόφαση για το ελληνικό δημοψήφισμα και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ
  • Η ΕΚΤ θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδας στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας
  • Η ενίσχυση της ρευστότητας έκτακτης ανάγκης διατηρείται (26 Ιούνη 2015) στο επίπεδο της Παρασκευής.
  • Το διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αναθεωρήσει την απόφασή του
  • Παρακολούθηση της κατάστασης στενά για τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμίες των οικονομιών της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.