Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς τις ελληνικές τράπεζες θα διατηρηθεί έως την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

«Οι ελληνικές τράπεζες δύνανται να χρησιμοποιούν τη διαθέσιμη ρευστότητα της ΕΚΤ έως την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος» επισημαίνει αξιωματούχος, ο οποίος έχει γνώση του ζητήματος, ωστόσο διευκρινίζει ότι η ευρωπαϊκή Τράπεζα, θα διατηρήσει αμετάβλητο το ύψος του ELA, στα 89 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, οι ελληνικές τραπεζικές αρχές, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ζήτησαν την αύξηση του ELA κατά 6 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι μαζικές εκροές καταθέσεων. Ωστόσο, το αίτημα της Ελλάδας απορρίφθηκε από την ΕΚΤ, η οποία διατήρησε τον το ύψος του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας στα 89 δισ. ευρώ.

«Δεν έχει νόημα να σταματήσουμε τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι τελευταίες δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την ΕΚΤ», εξηγεί ο αξιωματούχος. «Εάν παραμείνει αμετάβλητο για δύο ή τρεις εβδομάδες, δεν επιφέρει καμία διαφορά» συμπληρώνει. «Μετά το δημοψήφισμα, θα υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις για το πού θα κατευθυνθούν τα πράγματα» καταλήγει ο αξιωματούχος.