current views are: 1

29 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση15:06

Την Πέμπτη ανοίγουν οι τράπεζες για τους συνταξιούχους – Πόσα χρήματα μπορούν να πάρουν

Συνολικά 850 τραπεζικά υποκαταστήματα θα ανοίξουν την Πέμπτη σε όλη τη χώρα για τις πληρωμές συντάξεων στους δικαιούχους που δεν διαθέτουν κάρτα.

Δημοσίευση 15:06’
αρθρο-newpost

Συνολικά 850 τραπεζικά υποκαταστήματα θα ανοίξουν την Πέμπτη σε όλη τη χώρα για τις πληρωμές συντάξεων στους δικαιούχους που δεν διαθέτουν κάρτα.

Συνολικά 850 τραπεζικά υποκαταστήματα θα ανοίξουν την Πέμπτη σε όλη τη χώρα για τις πληρωμές συντάξεων στους δικαιούχους που δεν διαθέτουν κάρτα.

Όπως δήλωσε η Κερασίνα Ραυτοπούλου, υπεύθυνη χρηματοπιστωτικού τομέα, σε συνέντευξη Τύπου στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, οι συνταξιούχοι θα μπορούν σωρευτικά να κάνουν ανάληψη από τα καταστήματα 60 ευρώ ανά ημέρα. Δηλαδή αν ανοίξουν την Πέμπτη θα μπορέσουν να πάρουν 240 ευρώ (60 ευρώ την ημέρα).

Όσοι συνταξιούχοι διαθέτουν κάρτα μπορεί να σηκώνουν 60 ευρώ ανά ημέρα (αλλά όχι σωρευτικά. Δηλαδή εάν μια ημέρα δεν κάνουν ανάληψη 60 ευρώ την επόμενη δεν μπορούν να σηκώνουν 120 ευρώ, αλλά 60 ξανά).

Όσον αφορά στα υποκαταστήματα των τραπεζών, την Πέμπτη θα ανοίξουν:

  • 250 καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας
  • 250 καταστήματα της Πειραιώς
  • 200 της Alpha Bank
  • 150 της Eurobank

Τα συγκεκριμένα καταστήματα, όπως είπε η κυρία Ραυτοπούλου, θα φυλάσσονται, καθώς υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του χρηματοπιστωτικού τομέα, έχει ήδη συσταθεί ειδική επιτροπή με εκπροσώπους του ΓΛΚ, του υπουργείου Οικονομικών, της ΤτΕ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ελληνικής ένωσης τραπεζών για τις εγκρίσεις όσων πληρωμών (κυρίως φάρμακα, πετρέλαιο, αγαθά πρώτης ανάγκης) δεν μπορούν να γίνουν με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και ήδη αντιμετωπίστηκε το πρώτο αίτημα. 

Παράλληλα, σταδιακά λύνονται και τα προβλήματα στις καταθέσεις μετρητών από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα, τα οποία θα μπορούν να κλείνουν ειδικό ραντεβού με την τράπεζά τους και με τη συνοδεία αστυνομικού να καταθέτουν στους λογαριασμούς τους. 

Όσον αφορά σε ορισμένους εμπόρους, κυρίως βενζινάδικα, που δεν δέχονται χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, υπάρχει συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, ώστε να καταρτιστεί λίστα των εμπόρων που κάνουν δεκτές τις πληρωμές με κάρτες και να ενημερωθεί το κοινό. 

Συνεννοήσεις έχουν γίνει επίσης και με τις πρεσβείες στο εξωτερικό για τους έλληνες τουρίστες που βρίσκονται αυτή την ώρα εκτός Ελλάδος. Οι πρεσβείες σε συνεννόηση με τις τράπεζες θα απελευθερώσουν το  όριο των καρτών μέχρι ενός ποσού ώστε να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να πληρώσουν το ξενοδοχείο τους και τα αεροπορικά τους εισιτήρια. 

Σχετικά με τις επιταγές, η κυρία Ραυτοπούλου διευκρίνισε ότι προβλέπεται αναστολή των ημερομηνιών λήξης τους (και των δικαστικών). 

Για τις μισθοδοσίες στον ιδιωτικό τομέα είπε ότι οποιαδήποτε πληρωμή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, όπως επίσης μπορεί να γίνει είσπραξη επιταγών ώστε να πληρωθεί το προσωπικό. 

Τέλος, τόνισε πως η κυβέρνηση εγγυάται ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη 7 Ιουλίου. 


σχετικα αρθρα