Μειωμένος κατά 1,9% ήταν ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Απρίλιο, με την ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφει άνοδο των πωλήσεων μόνον σε δύο επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων, στα χαρτικά και στον ευρύτερο οικιακό εξοπλισμό.

Ειδικότερα, ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε σε βιβλία, χαρτικά, λοιπά είδη δώρων κ.ά. (5,6%) και έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, οικιακό εξοπλισµό (0,9%).

Στον αντίποδα, μειώθηκαν οι πωλήσεις σε ένδυση, υπόδηση (8,1%), πολυκαταστήµατα (5,1%), τρόφιµα, ποτά, καπνό (4,7%), φαρµακευτικά- καλλυντικά (2,7%), μεγάλα καταστήµατα τροφίµων (1,1%) και καύσιµα και λιπαντικά αυτοκινήτων (0,9%).

Συγκεκριμένα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιµές) στο λιανικό εμπόριο, σηµείωσε µείωση 1,9% τον Απρίλιο 2015 σε σύγκριση µε τον δείκτη του Απριλίου 2014, ενώ σε σύγκριση µε τον δείκτη του Μαρτίου 2015 σηµείωσε αύξηση 4,4%.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιµές), σηµείωσε µείωση 3,3% τον Απρίλιο 2015 σε σύγκριση µε τον δείκτη του Απριλίου 2014, ενώ σε σύγκριση µε τον δείκτη του Μαρτίου 2015 σηµείωσε αύξηση 5,5%.

Οι ανωτέρω δείκτες, εποχικά διορθωµένοι ως προς την επίδραση µηνιαίων γεγονότων (π.χ έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κ.λπ.) παρουσιάζουν την ακόλουθη εξέλιξη:

Ο εποχικά διορθωµένος δείκτης όγκου σηµείωσε µείωση 2,2% σε ετήσια βάση και µείωση 0,7% σε μηνιαία βάση, ενώ ο εποχικά διορθωµένος δείκτης κύκλου εργασιών, σηµείωσε µείωση 3% σε ετήσια βάση και µείωση 1,1% σε μηνιαία βάση.