Ρευστότητα έως και τη Δευτέρα το πρωί θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως δήλωσε η Λούκα Κατσέλη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών. 

Σύμφωνα με το Reuters, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι μετά τη Δευτέρα «όλα εξαρτώνται από την ΕΚΤ».

Επιπλέον, η κυρία Κατσέλη σημείωσε ότι το «μαξιλάρι» ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ μέχρι τη Δευτέρα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο ανάληψης κάτω από τα 60 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, διαβεβαίωσε πως όλο το Σαββατοκύριακο τα ATM θα είναι εφοδιασμένα.

Σημειώνεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ πρόκειται να συνεδριάσει τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσει για τη ρευστότητα που θα προσφέρει στο μέλλον στις ελληνικές τράπεζες

Παράλληλα, όπως δήλωσαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το βράδυ της Κυριακής θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή (στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών), η οποία θα επανασχεδιάσει την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος από την Τρίτη.

Νωρίτερα, στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, με αντικείμενο τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Από την πλευρά των τραπεζών, μετείχαν:

-Από την Εθνική Τράπεζα, Λούκα Κατσέλη (πρόεδρος) και Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (διευθύνων σύμβουλος)
-Από τη Eurobank, Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος) και Φωκίων Καραβίας (διευθύνων σύμβουλος)
-Από την Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος (πρόεδρος) και Δημήτρης Μαντζούνης (διευθύνων σύμβουλος)
-Από την Τράπεζα Πειραιώς, 'Ανθιμος Θωμόπουλος (διευθύνων σύμβουλος)
-Από την Τράπεζα Αττικής, Ιωάννης Γαμβρίλης (πρόεδρος) και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (διευθύνων σύμβουλος)
-Από την Τράπεζα της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος (υποδιοικητής)
-Από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Χρήτσος Γκόρτσος (γενικός γραμματέας).

Πώς υπολογίστηκε η ρευστότητα των τραπεζών

Για τον υπολογισμό της ρευστότητας στις τράπεζες, ελήφθησαν υπόψη τα εξής στοιχεία:

• Για τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, υπολογίζονταν αρχικά ότι αυτές θα ανέρχονταν σε 600 εκατ. ευρώ και τελικά βγήκαν 390 εκατ. ευρώ

• Για τις συντάξεις, ότι οι εκροές θα ανέρχονταν σε 350 εκατ. ευρώ και έχουν «φύγει» 80 εκατ. ευρώ

• Για τις ειδικές εγκρίσεις (εξαγωγή κεφαλαίων για π.χ. ιατρικές δαπάνες), προβλέπονταν εκροή 650 εκατ. που περιορίστηκε στα 400 εκατ. ευρώ.