«Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αποκαλύπτει το Reuters.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου, που επικαλείται πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων:

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ την Τετάρτη, οι ευρωπαίοι εκπρόσωποι εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με τη χρονική συγκυρία δημοσιοποίησης της έκθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις λίγα 24ωρα πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Οι Ευρωπαίοι αντέδρασαν, αλλά οι ΗΠΑ, ως η ισχυρότερη φωνή εντός του ΔΝΤ, τάχθηκαν υπέρ της δημοσιοποίησης» τονίζει η συγκεκριμένη πηγή. 

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν, όπως αποκαλύπτει το Reuters, ότι η έκθεση θα αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εξέτασε όλα τα επιχειρήματα, όπως το ενδεχόμενο το έγγραφό του να αξιοποιηθεί για πολιτικούς λόγους, αλλά η άποψη που κυριάρχησε είναι πως τα στοιχεία και οι αριθμοί πρέπει να εκτεθούν με πλήρη διαφάνεια πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση» παραδέχθηκε αξιωματούχος του ΔΝΤ, καθιστώντας σαφές ότι τα στοιχεία συνιστούν πραγματικότητα και δεν μπορούν να αποκρυφτούν.  «Δεν ζούμε σε έναν γυάλινο πύργο εδώ. Αλλά η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν να αποφασίζονται όλα με βάση τις δικές της προσταγές», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η δημοσίευση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους προκαλεί διαφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και του ΔΝΤ, που σιγοβράζει πίσω από τις κλειστές πόρτες για μήνες», σημειώνεται σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος.

Σύμφωνα με το Reuters, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Angela Gaviria, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, ενώ θεωρείται απαραίτητη η ελάφρυνσή του.