Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό «bail-in» των καταθετών, εν μέσω φόβων η χώρα οδεύει προς οικονομική κατάρρευση, αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι τραπεζίτες και επιχειρηματίες με γνώση των μέτρων.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το βασικό σενάριο που εξετάζεται αφορά σε «κούρεμα» πάνω από 30% για τις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ και μοιάζει εξαιρετικά πιθανό για τουλάχιστον μία τράπεζα.

«Επρόκειτο να (το κούρεμα) πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μίας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα μόλις η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης» αναφέρει μία πηγή στους FT, λέγοντας ότι «δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα».

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την εκκαθάριση οποιασδήποτε ελληνικής τράπεζας ή την εκκίνηση ενός bail-in των καταθετών, μία διαδικασία που θα ξεκινούσε με την ΕΚΤ να κηρύσσει τις τράπεζες αφερέγγυες ή αποσύροντας τα δάνεια έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με έλληνα τραπεζίτη, που επικαλείται το δημοσίευμα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής θα κρίνει πόσο γρήγορα θα εξασφαλίσει η Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης από τους πιστωτές της. «Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών δεν αποτελεί ζήτημα, προς το παρόν, αλλά είναι προφανές ότι οι τράπεζες θα επηρεαστούν από το πόσο σύντομα η χώρα θα μπει σε νέο πρόγραμμα», τονίζει.

Όπως προσθέτουν οι FT, οι ελληνικές καταθέσεις είναι εγυημένες μέχρι τις 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις κατευθιυντήριες γραμμές της Ε.Ε., αλλά το τραπεζικό αποθεματικό φτάνει μόνο στα 3 δισ. ευρώ που δεν θα ήταν αρκετό σε περίπτωση τραπεζικής κατάρρευσης.