Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοινοποιήθηκε ήδη η απόφαση του EFSF, ότι δικαιούται ανά πάσα στιγμή να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας μας, μετά τη μη πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Τάμείου.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο ΓΛΚ από τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του, το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει το δικαίωμα να καταστήσει άμεσα απαιτητά τα δάνεια του Ταμείου προς την Ελλάδα μετά τη μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ. Μετά την ενημέρωση του ΔΝΤ για την αυτή η μη πληρωμή συνιστά «γεγονός πτώχευσης» για την Ελλάδα με βάση τη συμφωνία του EFSF με τη χώρα.

Τα εν λόγω δάνεια του EFSF περιλαμβάνουν: 109,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης (Master Financial Assistance Facility Agreement), 5,5 δισ. στο πλαίσιο της Σύμβασης Διευκόλυνσης Τόκων Ομολόγων (Bond Interest Facility Agreement) και 30 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Σύμβασης Διευκόλυνσης με Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα (Private Sector Involvement Facility Agreement).