Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, πως "αυτό που κάνουν (οι πιστωτές) στην Ελλάδα έχει ένα όνομα: τρομοκρατία".

«Γιατί μας εξανάγκασαν να κλείσουμε τις τράπεζες; Για να φοβίσουν τους ανθρώπους. Και όταν πρόκειται για διασπορά φόβου, αυτό αποκαλείται τρομοκρατία», συνέχισε ο έλληνας υπουργός.

Ερωτηθείς αν είναι σίγουρος πως θα επιτευχθεί μια συμφωνία, ακόμη κι αν οι Έλληνες ψηφίσουν "όχι" στο αυριανό δημοψήφισμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε:

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τη Δευτέρα θα υπάρξει μια συμφωνία. Είμαι απολύτως πεπεισμένος διότι διακυβεύονται πολλά, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει ανάγκη μια συμφωνία. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μια συμφωνία, έτσι θα φθάσουμε σε μια συμφωνία.

Βαρουφάκης στην Τelegraph: Επάρκεια σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα

«Ο Βαρουφάκης ετοιμάζεται για οικονομική πολιορκία, ενώ εταιρείες εκδίδουν ιδιωτικά συναλλάγματα» είναι την ίδια ωρα ο τίτλος σε δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, που επίσης φιλοξενει συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών.

«Η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει αρκετά αποθέματα καυσίμων και φαρμακευτικών προμηθειών για να αντέξει μια μακρά “πολιορκία”, και έχει κρατήσει κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για να καλύψει τις απαραίτητες εισαγωγές ειδών διατροφής» αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κάποιες εταιρείες έχουν προβεί σε συνεννοήσεις με σουπερμάρκετ για την αποδοχή κουπονιών ή ιδιωτικών «χρημάτων» αντί πληρωμής από την επόμενη εβδομάδα, που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από εργαζομένους για την αγορά αγαθών.

Ο κ. Βαρουφάκης τέλος πρόσθεσε ότι «δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιμένει στο αδιέξοδο επειδή θα δικά τους λεφτά θα χαθούν». 

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, επίσης σε συνέντευξή του στην Frakfurter Allgemeine Zeitung:

Περιμένω ότι θα έχουμε μια συμφωνία τη Δευτέρα ... Ανεξαρτήτως του αν η πλειοψηφία θα ψηφίσει 'ναι' ή 'όχι' στο δημοψήφισμα. Μην ακούτε αυτούς που λένε ότι η προσφορά δεν βρίσκεται στο τραπέζι -- φυσικά και εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι, επειδή είναι αυτό που θέλουν.  

Αναφορικά με τον γερμανό ομόλογό του, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε πως «ο κ. Σόιμπλε έκανε σαφές το 2012 ότι θα προτιμούσε ένα Grexit», σύμφωνα πάντα με τα αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την Franfurter Allgemeine Sonntagszeitung.


Λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος