Διαψεύδει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα

Διαψεύδει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών «κούρεμα» καταθέσεων στην Ελλάδα

Διαψεύδει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών Αndrea Enria σχέδιο για κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων, μετά την ανησυχία που προκάλεσε δημοσίευμα των Financial Times για bail-in στις καταθέσεις των Ελλήνων κατά 30% για καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.

Ο κ. Enria τονίζει ότι δεν έχει καμία τέτοια ενημέρωση και ξεκαθαρίζει ότι ένα κούρεμα είναι αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ και σε  ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Enria: 

Δεν είμαι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή "κουρέματος" στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί. 

Πολύ αμφιβάλλω ότι κάποια αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο ΕΕ ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ. 

Σε αυτή την περίπτωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ.

Στη δήλωσή του ο κ. Enria υπενθύμισε ότι «η νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην ΕΕ».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), είναι το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) που φέρνει σε συνεργασία τις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο