Την απόφαση να κουρέψει τα εχέγγυα των ελληνικών τραπεζών έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ενισχύοντας τη χρηματοδοτική ασφυξία. Αν και αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) στα 88,6 δισ. ευρώ, με την προσαρμογή του haircut στα ενέχυρα των τραπεζών, ουσιαστικά μειώνει τη ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Ο Μάριο Ντράγκι τηρεί στάση αναμονής, ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με το ύψος του κουρέματος στις εγγυήσεις των τραπεζών, αλλά και το πότε θα ισχύσει η απόφαση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει περίπτωση ζητηθεί από τους ευρωπαίους να εγγυηθούν για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε αυτά να μην κουρευτούν περαιτέρω. 

Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως αποφάσισε να διατηρήσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας στα ίδια επίπεδα με αυτά που αποφάσισε στις 26 Ιουνίου, τονίζοντας ότι ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων. 

Οι χρηματοδοτική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρνητική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες τονίζει η ΕΚΤ και σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει πως προχωρά σε αναπροσαρμογή του «κουρέματος» στις εγγυήσεις των τραπεζών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όταν μια τράπεζα δίνει ένα ομόλογο ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ,  δεν λαμβάνει ρευτσότητα ίση με το 100% της αξίας του ελληνικού ομολόγου και έτσι θα μπορεί να λαμβάνει λιγότερα χρήματα από την στην ονομαστική αξία του ομολόγου.

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το ποσοστό αύξησης του κουρέματος που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική και την ισορροπία του ρίσκου στην σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλία εντός της εντολής της. 

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ (στα αγγλικά):