Πληροφορίες για το αίτημα που κατέθεσε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μεταδίδει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της WSJ στις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση αιτείται στον ESM τριετές πρόγραμμα και υπόσχεται να εφαρμόσει τα φορολογικά και συνταξιοδοτικά μέτρα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. 

Παράλληλα, επικαλούμενη το σχετικό έγγραφο η Αθήνα επαναδιατυπώνει τη δέσμευσή της να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, σεβόμενη τους κανόνες.

Ακόμη, αιτείται να βγει στις αγορές, μετά το τέλος του τριετούς προγράμματος.

Bild: Πιθανότητα ανανέωσης, πάνω από 51 δισ. ευρώ

H γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη γαλλικές κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι το πρόγραμμα στήριξης μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια και ενδέχεται να παραταθεί, σε περίπτωση επιτυχίας.  

Εάν συμβεί αυτό το σύνολο του ποσού θα είναι περισσότερο από 51 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που εκτίμησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της τα επόμενα δύο χρόνια.

«Ελήφθη το αίτημα»

Λίγο νωρίτερα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός ανακοίνωσε ότι έλαβε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο δάνειο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το Reuters.

«Ο ESM έλαβε το ελληνικό αίτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σημειώνεται ότι το αίτημα ήταν να εξετασθεί από το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλείται αξιωματούχο, θα εξεταστεί στο EuroWorking Group.

«Το αίτημα στον ESM από την ελληνική κυβέρνηση που ελήφθη σήμερα, θα εξεταστεί στο EuroWorking Group. Η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ακυρώνεται», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.