ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπόφινγκερ: Επείγει να βρεθεί λύση – Η Ελλάδα πήρε σκληρά μέτρα

Δημοσίευση 9 Ιουλίου 2015, 17:44 / Ανανεώθηκε 9 Ιουλίου 2015, 18:07
Μπόφινγκερ: Επείγει να βρεθεί λύση – Η Ελλάδα πήρε σκληρά μέτρα
Facebook Twitter Whatsapp

Η συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών επείγει, εκτίμησε ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών Πέτερ Μπόφινγκερ. 

Η συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών επείγει, εκτίμησε ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών Πέτερ Μπόφινγκερ

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο κ. Μπόφινγκερ ξεκαθάρισε ότι οι απόψεις που εκφράζει δεν είναι ίδιες με αυτές των συναδέλφων του ενώ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα δύσκολη» τη στιγμή για να μιλήσουμε για την ελληνική οικονομία.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ο κ. Μπόφινγκερ τόνισε ότι θα είναι καταλυτικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις». 

«Η πορεία των διαπραγματεύσεων ήταν ένα "chicken game”, όπου οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν, και μια καλή λύση και για τους δύο είναι δύσκολη», υπογράμμισε ο καθηγητής και συνέχισε:

Οι θεσμοί επιθυμούσαν μια σταθερότητα μέσω των προγραμμάτων τους, χωρίς να προβλέπουν κάποια ανάπτυξη. Μια οικονομία σε ύφεση έχει ανάγκη άλλης προσέγγισης. Η κριτική στους θεσμούς είναι ότι είχαν μονοδιάστατη προσέγγιση. Οι θεσμοί πάντοτε υποτιμούσαν τα αναπτυξιακά προγράμματα. Το πρόβλημα είναι ότι οι θεσμοί άγονταν από μια διαφορετική οικονομική προσέγγιση. Μέσω από μιας αυστηρής πολιτικής λιτότητας αναζητούν την ανάπτυξη.

Όσο για την άποψη ότι εάν έχουμε αρκετές περικοπές θα έχουμε ανάπτυξη, ο κ. Μπόφινγκερ είπε ότι «φαίνεται λίγο παράδοξο αυτό αλλά η ελληνική οικονομία είναι παράδειγμα τέτοιας πολιτικής», καθώς «τα αυστηρά μέτρα στην Ελλάδα, την έφεραν σε χειρότερη κατάσταση από την Λιθουανία και την Ιταλία».
 
Όσον αφορά την κυβέρνηση της Ελλάδας, ο ομιλητής σχολίασε λέγοντας πως η προσέγγιση των Ελλήνων πολιτικών δεν επικεντρώθηκε στη λύση του ελληνικού προβλήματος αλλά στη λύση του ευρύτερου ευρωπαϊκού προβλήματος. 

Ωστόσο, «επείγει να βρούμε λύση για την Ελλάδα (…) Χρειάζεσαι συμβιβαστικές λύσεις για να πείσεις το λαό της Γερμανίας. Η εικόνα της Ελλάδας δεν βελτιώθηκε στη γερμανική κοινή γνώμη λόγω των δηλώσεων των Ελλήνων πολιτικών» ανέφερε.

«Οι πολιτικοί πρέπει να δείξουν ότι η Ελλάδα δεν έχει κατοίκους που κάθονται στην παραλία και ζουν με επιδοτήσεις. Η χώρα κάνει μεταρρυθμιστικά βήματα. Στη γερμανική κοινή γνώμη, έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα. Η αλήθεια ωστόσο είναι, πως έχουν υιοθετηθεί πολύ σκληρά μέτρα. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να πείσει για τα όσα έγιναν στην Ελλάδα» συνέχισε ο κ. Μπόφινγκερ.

Η ιδέα του να αλλάξεις την Ευρώπη πρώτα και όχι την Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα να στραφεί η συζήτηση αλλού, και να μην υπάρχουν αποτελέσματα για τη διάσωση της Ελλάδας, εκτίμησε ο κ. Μπόφινγκερ