Μετά τη συμφωνία που επιτεύχηκε στη Σύνοδο Κορυφής το πρωί σήμερα, συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μια προγραμματισμένη συνεδρίαση

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο επικεφαλής του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να βρίσκεται στην Αθήνα όπου έχει μαραθώνιο επαφών ενόψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ψήφιση των μέτρων.

Αυτό που ζητούν με δηλώσεις τους οι υπουργοί προσερχόμενοι είναι η ελληνική πλευρά να αποδείξει ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ώστε μετά να ανοίξει ο δρόμος για το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η Ελλάδα έχει καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και επιτέλους θα συνεργαστεί, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας είπε πως βλέπει πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση-γέφυρα της Ελλάδας και πως δεν έχουμε εντολή να δώσουμε λεφτά στην Ελλάδα, αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις. 

Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό οικονομικών Μισέλ Σαπέν η ελληνική κυβέρνηση έχει το θάρρος να κάνει πράγματα που δεν μπορούσαν οι προηγούμενες. Πρόσθεσε δε πως το eurogroup θα μιλήσει για το θέμα της χρηματοδότησης σήμερα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το σημερινό Eurogroup θα εκλέξει και τον νέο του επικεφαλής. Υποψήφιοι είναι ο νυν Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ντε Γκίντος. 

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα και πως αυτή η τελική συμφωνία θα επιτρέψει αυτό που επιθυμούμε: η Ελλάδα να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να παραμείνει πιο στέρεα μέσα στην Ευρωζώνη. Η συμφωνία είναι ισορροπημένη και απαιτητική, είπε.