Εκτροχιασμό του δημόσιου χρέους καταγράφει η επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία έχει πρόσβαση το Reuters, η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη λόγω των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία της και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το ΔΝΤ καλεί την Ευρώπη να δώσει περίοδο χάριτος 30 χρόνων στα υφιστάμενα και τα νέα δάνεια προς την Ελλάδα, αλλά και να προχωρήσουν σε δραματική αύξηση των λήξεων. 

Οι εναλλακτικές είναι να προχωρήσουν άμεσα σε «βαθύ εμπροστοβαρές κούρεμα» ή σε συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταφορές στον προϋπολογισμό.

Όπως σημειώνει το ΔΝΤ:

- Ο δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκια υψηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν σε αξιολόγηση ΑΑΑ θα δημιουργούσε «μη βιώσιμη δυναμική χρέους» για δεκαετίες. 

- Οι προβλέψεις στην αναθεωρημένη Εκθεση Βιωσιμότητας Χρέους για την Ελλάδα υπόκεινται σε «σημαντικά πτωτικά ρίσκα».

- Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας αναμένεται να αυξηθούν πάνω από το 15% του ΑΕΠ που θεωρείται ένα ασφαλές «ταβάνι», ενώ συνεχίζουν να ενισχύονται.

- Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 142% του ΑΕΠ πριν από δυο εβδομάδες. Το χρέος αναμένεται να ανέλθει στο ανώτατο σημείο του κοντά στο 200% του ΑΕΠ την επόμενη διετία.  

Η έκθεση, όπως υποστηρίζει το Reuters, στάλθηκε στους ευρωπαίους τη Δευτέρα λίγες ώρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα.