Η Ελλάδα απέφυγε προς το παρόν την έξοδο από το ευρώ καταλήγοντας σε συμφωνία με τους πιστωτές για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, οι οικονομολόγοι, ωστόσο, είναι διχασμένοι ως προς το πόσο καλή είναι η συμφωνία για οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές ή ακόμα και για το εάν ένα Grexit έχει φύγει από το τραπέζι.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, στην οποία συμμετείχαν περίπου 60 οικονομολόγοι και η οποία πραγματοποιήθηκε 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, επικρατεί σκεπτικισμός αναμέσα στους συμμετέχοντες για το κατά πόσον η συμφωνία είναι καλή για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Για την Ελλάδα είναι η μοναδική συμφωνία – καθώς έχουν το περίστροφο στον κρόταφο, πρέπει να την αποδεχθούν. Για την υπόλοιπη ευρωζώνη, είναι η μόνη λύση που μπορεί να διανοηθεί κανείς» είπε ο Κρίστιαν Λιπς, οικονομολόγος στην NorfLB.

Αναφορικά με το σχέδιο για τη σύσταση ταμείου αποκρατικοποιήσεων στο οποίο θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου ύψους 50 δισεκ. ευρώ, το Reuters επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα ίσως να μην έχει αρκετά για να πουλήσει.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων – 35 από τους 53 οικονομολόγους – είπαν ότι η Ελλάδα δεν έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ. ευρώ που θα μπορούσε πρακτικά να ιδιωτικοποιήσει.

«Το ποσό των 50 δισεκ. είναι πολύ αισιόδοξο» είπε ο Νικ Σταμένκοβιτς, οικονομολόγος στην RIA Capital MarketsΚάποιος άλλος οικονομολόγος αναρωτήθηκε: «Τι θα κάνουν, θα πουλήσουν την Κρήτη;»