Αρκετές ανατροπές περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή, με τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία για τη χρηματοδότηση της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Μεταξύ άλλων αυξάνεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, καταργείται από 1η Οκτωβρίου το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ για τα τουριστικά νησιά με υψηλό κατακεφαλήν εισόδημα, ενώ το αυξημένο ΦΠΑ (13% από 6,5% στα νησιά  τίθεται άμεσα σε εφαρμογή.

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση του φόρου για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα εταιρειών με διπλογραφικό σύστημα από το 26% στο 29%.

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του Ασφαλιστικού, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων, που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 θα λαμβάνουν τη σύνταξη που αναλογεί στις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Οι συνταξιοδοτούμενοι θα λαμβάνουν το πλήρες ποσόν της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Ακόμη, αυξάνονται από την 1η Ιουλίου, από 4% σε 6%, οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης οι οποίες παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις, ενώ θεσμοθετούνται 6% εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες παρακρατούνται από τις επικουρικές συντάξεις.

Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται η ίδρυση ενός ανεξάρτητου Ταμείου, μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ συνολικά.

Τα φορολογικά μέτρα του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να αποφέρουν ετήσια αύξηση εσόδων 3,175 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο