Την ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους και να υπάρχει «ιδιοκτησία» του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές τόνισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι θα είναι εύκολο (το πρόγραμμα)» και πρόσθεσε:

Η ελληνική κυβέρνηση είχε ένα «δίκιο» στο ότι το πρόβλημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί. 

«Όταν  η χρηματοδότηση-γέφυρα υπάρξει το ΔΝΤ μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος και επεσήμανε:

Είμαστε στην αρχή ενός επίπονου και μακρύ δρόμου και η «ιδιοκτησία» θα είναι το κλειδί. Είναι απαραίτητο η Ελλάδα να αγκαλιάσει βαρύτερα αυτή την προσέγγιση, απ’ όσο δείχνουν μερικά πρόσφατα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα.

«Στόχοι μας είναι η Ελλάδα να έχει χρηματοδότηση την περίοδο της προσαρμογής και το χρέος να είναι βιώσιμο έτσι ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το μέλλον που θα διαταράσσουν τις επενδύσεις σήμερα», επεσήμανε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τώρα εκτιμά ότι η ανακούφιση χρέους μπορεί να έρθει μέσα από μακρύτερες λήξεις, σημαντικές περιόδους χάριτος και χαμηλά επιτόκια. «Aπαιτεί η νέα χρηματοδότηση να δοθεί σε γενναιόδωρους όρους. Αυτό που πρέπει να γίνει μπορεί να γίνει έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για τις ευρωπαϊκές δομές», συμπλήρωσε.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα επιλέξει να μην υπογράψει ένα ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αν δεν υπάρχει επαρκής αντιμετώπιση στο θέμα του χρέους. 

«Πρέπει να δείξουμε ότι όλα αθροίζονται και λειτουργούν. Δεν θα μετείχαμε σε μια διαπραγμάτευση αν πιστεύαμε ότι δεν έχει προοπτικές. Αυτό είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής, αυτό είναι ένα φιλόδοξο αίτημα χρηματοδότησης», κατέληξε.