current views are: 5

17 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση08:32

Προβληματισμός για το πότε και πώς θα ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Προβληματισμός επικρατεί στους κύκλους της αγοράς για τον χρόνο αλλά και τον τρόπο επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Δημοσίευση 08:32’
αρθρο-newpost

Προβληματισμός επικρατεί στους κύκλους της αγοράς για τον χρόνο αλλά και τον τρόπο επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Προβληματισμός επικρατεί στους κύκλους της αγοράς για τον χρόνο αλλά και τον τρόπο επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου  Αθηνών. 

Οι χρηματιστηριακές αρχές σχεδιάζουν να επαναλειτουργήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την απόφαση να ανοίξουν οι τράπεζες την ερχόμενη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί μέχρι αυτή την ώρα οι τελικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου κ. Χ. Εγγλέζος , μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτίμησε ότι το ΧA θα ανοίξει την Δευτέρα, το πολύ Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου όμως υπήρξε πρόταση, να ανοίξει το Χρηματιστήριο την Πέμπτη λόγω της λήξης των παραγώγων σήμερα.

Η πρόταση αυτή δεν εγκρίθηκε, διότι ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου εκτίμησε το ύψος του κινδύνου για τις χρηματιστηριακές (λόγω hedging) θα ήταν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Πάντως όπως τονίζουν χρηματιστηριακές πηγές, η λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς δεν συνδέεται τόσο με το άνοιγμα των τραπεζών, αλλά με την διεύρυνση των τραπεζικών υπηρεσιών που αφορούν στην μετακίνηση κεφαλαίων και την εκκαθάριση των συναλλαγών.
Οι μεγαλύτεροι εκκαθαριστές των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Ελλάδα είναι οι ελληνικές τράπεζες.
Όμως αυτό που απασχολεί τους παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς είναι να βρεθούν τρόποι, για να μην ανοίξει πόρτα διαφυγής κεφαλαίων εκτός συστήματος.
Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η μεταφορά στο εξωτερικό των κεφαλαίων που θα προκύψουν από την πώληση τίτλων από ξένους επενδυτές , αλλά και το εάν μπορέσουν οι Έλληνες επενδυτές να πάρουν το αντίτιμο των πωλήσεων τίτλων από τις τράπεζες.


σχετικα αρθρα