Ανοιχτό παράθυρο για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, άφησε ο επικεφαλής της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν.

Η επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μιας χώρας για τρία χρόνια θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωση που η χώρα αιτηθεί την ένταξή της σε ένα πρόγραμμα διάσωσης μέσω του ESM δήλωσε αναφερόμενος στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το Reuters ο «σκληρός» γερμανός τραπεζίτης είπε ότι «μία πρόταση της Bundesbank περιλαμβάνει, για παράδειγμα, μία αυτόματη επέκταση των ωριμάνσεων σε όλα τα ομόλογα μιας χώρας όταν αυτή έχει αιτηθεί πρόγραμμα από τον ESM». Και πρόσθεσε ότι «αυτό θα μείωνε δραστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες ενός πιθανού προγράμματος», σημείωσε. 

Το πρακτορείο προσθέτει ότι αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Bundesbank κάνει μια τέτοια πρόταση, τα σχόλια του κ. Βάιντμαν, ο οποίος διαθέτει επίσης μια έδρα στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, δείχνουν έναν περισσότερο συμφιλιωτικό τόνο στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. 

Νοβότνι: Το χρέος μπορεί να μειωθεί και χωρίς κούρεμα

Παράλληλα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί ακόμη και χωρίς «κούρεμα».

Όπως εξήγησε, σύμφωνα επίσης με το Reuters, θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα ένα είδος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των κρατικών ομολόγων, γεγονός που θα συνεπάγεται την ελάφρυνση του χρέους.

Όσον αφορά το Grexit, ο κ. Νοβότνι υποστήριξε ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι σημαντικά μειωμένος, αλλά προειδοποίησε, η πιθανότητα ενός «ατυχήματος» παραμένει ισχυρή.