Από μέρες ήταν γνωστό πως την Παρασκευή θα επέστρεφε η τρόικα στην Αθήνα. Δηλαδή εκπρόσωποι της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ

Ωστόσο η είδηση  της τελευταίας στιγμής από την Ουάσινγκτον, ότι η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ενδέχεται να μην έρθει προκαλεί ερωτήματα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να καθυστερήσει και την έλευση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης  δήλωσε πως για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί.

Με αυτόν τον τρόπο το ΔΝΤ επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θέλει η Ελλάδα να επιστρέψει το ΔΝΤ. Το προγραμμα του ταμείου προς την Ελλάδα τελειώνει τον Μάρτιο του 2016 και είτε θα παραταθεί είτε θα ενσωματωθεί στο αίτημα για τριετές δάνειο που έχει υποβάλει η χώρα προς τον ESM. 

Ωστόσο όπως επισήμανε ο κ. Ράις η συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.

Είναι σαφές όπως επισημαίναι και σε άρθρο του το Bloomberg πως η τελική αναμέτρηση θα έρθει ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρντ και την Άνγκελα Μέρκελ

Το ΔΝΤ, απαιτεί οι δανειολήπτριες χώρες να έχουν βιώσιμο χρέος και στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα αιτηθεί από τα 187 κράτη-μέλη του την έγκριση μιας νέας συμφωνίας μέχρις ότου τα κράτη της ευρωζώνης ελαφρύνουν σημαντικά τους όρους των υπαρχόντων δανείων.

Από την άλλη πλευρά η Άνγκελα Μέρκελ έχει αρχίσει να συζητάει για το χρέος αλλά με άλλες μορφές από το κούρεμα όπως είναι η επιμήκυνση. 

«Η πίεση από μέρους της Λαγκάρντ, η οποία πριν αναλάβει τη διεύθυνση του ΔΝΤ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, αφήνει τη Μέρκελ με την επιλογή είτε να υποχωρήσει στους όρους του Ταμείου είτε να οδηγήσει το ΔΝΤ εκτός προγράμματος», γράφει το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται οτι το 2010 το ΔΝΤ δέχθηκε να συμμετάσχει σο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, παρόλο που και τότε εκτιμούσαν πως το χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο. Ωστόσο οι φόβοι για τη διάδοση της κρίσης σε περίπτωση ελληνικής πτώχευσης, είχαν κάμψει τις αντιδράσεις.