Κατά ενός ενδεχόμενου για κούρεμα καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τάχθηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Την αποκάλυψη κάνει σήμερα η εφημερίδα Ημερησία, σύμφωνα με την οποία το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια κλειστού, ανεπίσημου δείπνου, όπου συμμετείχαν οι κεντρικοί τραπεζίτες όλων των χωρών της ευρωζώνης.

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων. Αποκλείω το bail in είτε για ποσά μικρότερα από 100.000 ευρώ είτε για μεγαλύτερα» φέρεται ότι ήταν η τοποθέτηση του ιταλού τραπεζίτη, με την οποία, αναφέρεται ότι, συνεφώνησαν σχεδόν ομόφωνα οι παρευρισκόμενοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα μάλιστα με το εν λόγω δημοσίευμα, το απόρρητο σχέδιο της ΕΚΤ προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών χωρίς να χάσουν μέρος των καταθέσεών τους οι πολίτες που άφησαν τα χρήματά τους στις τράπεζες.

Οι αντίθετες φωνές πάντως απαίτησαν bail in σε περίπτωση που τα αναγκαία κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες προσεγγίσουν ή ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.

Ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, "πατριωτική" την κίνηση των ελλήνων καταθετών που άφησαν τα χρήματά τους στις τράπεζες, στηρίζοντας την οικονομία και το σύστημα, κίνηση η οποία δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί με μία "ανάλγητη κίνηση", όπως το κούρεμα των καταθέσεων.