current views are: 7

25 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση18:19

Τράπεζα των BRICS: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το εναλλακτικό… ΔΝΤ

Τη δική τους τράπεζα έχουν πλέον οι κορυφαίες αναδυόμενες χώρες, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Νότια Αφρική.

Δημοσίευση 18:19’
αρθρο-newpost

Τη δική τους τράπεζα έχουν πλέον οι κορυφαίες αναδυόμενες χώρες, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Νότια Αφρική.

Τη δική τους τράπεζα έχουν πλέον οι κορυφαίες αναδυόμενες χώρες, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Νότια Αφρική.
 
Ο λόγος για τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB), η οποία άνοιξε τις πύλες της την Τρίτη και θεωρείται το… αντίπαλο δέος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
 
Οι BRICS (όρος που προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των πέντε χωρών) δημιούργησαν την εν λόγω τράπεζα ως εναλλακτική επιλογή στο υφιστάμενο σύστημα δυτικού τύπου. 
 
Ουσιαστικά, δηλαδή η NDB αναμένεται να λειτουργήσει μεταξύ άλλων ως μοχλός πίεσης έναντι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των βασικών πυλώνων της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.
 
Οι BRICS
 
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες ανήκαν στις αναδυόμενες αγορές, παρουσιάζαν ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, αρκετά μεγαλύτερη και από αυτή των οικονομιών των πλούσιων χωρών. Ταυτόχρονα, οι τέσσερις αυτές χώρες, κάλυπταν μεγάλες εκτάσεις στον παγκόσμιο χάρτη, ενώ ο πληθυσμός τους κάλυπτε ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού της Γης. 
 
Έτσι, δημιουργήθηκε ο όρος BRIC, προκειμένου να περιγράψει τις οικονομίες αυτών των χωρών. Στην αρχή ο όρος ήταν καθαρά οικονομικός, ωστόσο το 2006 στη Νέα Υόρκη άρχισε πολιτικός διάλογος μεταξύ των χωρών BRIC, με μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών. Ακολούθησαν τέσσερις συναντήσεις υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους κλίμακας σύσκεψης στο Αικατερίνμπουργκ, στη Ρωσία, στις 16 Μαΐου του 2008. 
 
Η πρώτη επίσημη σύνοδος κορυφής των BRIC πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου 2009 στο Αικατερίνμπουργκ, στην οποία έδωσαν το παρών οι Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Μανμοχάν Σινγκ, και ο Χου Ζιντάο, οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας αντίστοιχα. 
 
Στόχος της συνόδου κορυφής ήταν η βελτίωση της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης και το πώς οι τέσσερις χώρες μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα στο μέλλον. Παράλληλα, κεντρικός στόχος ήταν η γενικότερη ώθηση για τη μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, υπήρξε συζήτηση για το πώς οι αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να συμμετέχουν περισσότερο στις παγκόσμιες υποθέσεις στο μέλλον. 
 
 
 
Μετά τη σύνοδο κορυφής, οι BRIC δήλωσαν ότι υπήρχε ανάγκη για ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, το οποίο θα είναι «διαφοροποιημένο, σταθερό και προβλέψιμο». Η δήλωση αυτή μπορεί να μην ήταν μια άμεση επίθεση στην επικρατούσα αντίληψη για την «κυριαρχία» του αμερικανικού δολαρίου, κάτι για το οποίο οι Ρώσοι άσκησαν κριτική, εντούτοις οδήγησε σε πτώση της αξίας του δολαρίου έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων.
 
Κατά τη διάρκεια του 2010 ζήτησε την ένταξή της και η Νότια Αφρική, με τη διαδικασία να αρχίζει τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Στις 24 Δεκεμβρίου 2010, ύστερα από επίσημη πρόσκληση από την Κίνα και τις άλλες τρεις χώρες, η Νότια Αφρική γίνεται επίσημα δεκτή ως κράτος-μέλος.
 
Έτσι, η ομάδα μετονομάστηκε σε BRICS, αφού προστέυηκε και το γράμμα «S» από το «South Africa». 
 
Η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS
 
Τον Μάρτιο του 2013, στη συνάντηση των BRICS στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, οι πέντε χώρες – μέλη συζήτησαν τη δημιουργία μιας «αναπτυξιακής τράπεζας». Η συμφωνία για την ίδρυση της ευοδώθηκε τελικά το 2014, κατά την έκτη συνάντηση των BRICS στη Φορταλέζα της Βραζιλίας, ενώ τη δημιουργία της χαιρέτησε η Παγκόσμια Τράπεζα, δηλώνοντας έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τη νέα τράπεζα.
 
Η τράπεζα θα μπορεί να χρηματοδοτεί προγράμματα ήδη από την επόμενη χρονιά, όπως είχε ανακοινώσει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσφατα, κατά τη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στην πόλη Ούφα της Ρωσίας. Η νέα αναπτυξιακή τράπεζα ανάπτυξης θα χρηματοδοτεί προγράμματα ενεργειακά, μεταφορών ή βιομηχανικής ανάπτυξης.Ήδη, όπως ενημέρωσε ο Πούτιν, έχουν τεθεί επί τάπητος 50 προγράμματα και πρωτοβουλίες στον οδικό χάρτη.
 
Το αρχικό κεφάλαιο της τράπεζας κυμαίνεται στα 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα αυξηθεί στα 100 δισ. ευρώ, με την Κίνα να κατέχει κεντρική θέση Κίνα ως ο μεγαλύτερος κάτοχος συναλλαγματικών αποθεμάτων. Η έδρα της συμφωνήθηκε να βρίσκεται στη Σανγκάη, ενώ την προεδρία της για τα πρώτα 5 χρόνια θα αναλάβει η Ινδία. 
 
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου ασφαλείας, με διαθέσιμα 75 με 100 δισ. ευρώ, στο οποίο θα μπορούν να προσφύγουν οι πέντε χώρες σε περίπτωση προβλημάτων με τους ισολογισμούς τους. Η τράπεζα θα επενδύσει σε έργα ανάπτυξης στα κράτη-μέλη της ένωσης.
 
Στα σκαριά βρίσκεται ακόμη η σύσταση ενός κέντρου έρευνας για τις πηγές ενέργειας. Σχετικά με τον τρόπο και τα μέσα λειτουργίας της, ο ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει στη Σύνοδο της Ούφα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει επίσης τα εθνικά νομίσματα για τις εμπορικές συναλλαγές με τους εταίρους της των BRICS.
 
«Η NBD θα βοηθήσει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών», επεσήμανε ο κινέζος υπουργός Οικονομικών Λου Τζιγουέι, κατά την τελετή έναρξης, στη Σανγκάη. «Μπορεί να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, χωρίς να υπονομεύσει τους ρόλους των υφιστάμενων τραπεζών, όπως της Παγκόσμιας Τράπεζας» πρόσθεσε. 
 


«Η στήριξη της NDB για την κατασκευή υποδομών θα μειώσει αποτελεσματικά τη στενότητα που περιορίζει τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες επί μακρόν, και θα στηρίξει την αναβάθμιση και την ανάπτυξη των οικονομιών τους» τόνισε, συμπληρώνοντας πως: «Η NDB είναι ένα νέο μέλος και εταίρος στο σύστημα παγκόσμιας ανάπτυξης».
 
Η Κίνα ηγείται, επίσης, της δημιουργίας της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων σε Υποδομές (AIIB) με κεφάλαια ύψους 100 δισ. δολαρίων. «Η τράπεζα των BRICS θα συνεργάζεται με την AIIB» δήλωσε ο πρόεδρός της, ο Κουνταπούρ Βάμαν Κάματ, σημειώνοντας ότι θα αναζητεί λύσεις για επιτόπου χρηματοδότηση, όπως την πρόσβαση σε αγορές χρήματος και κεφαλαίων στις χώρες BRICS. «Θα είμαστε ανοικτοί όσον αφορά στα μέσα που θα χρησιμοποιούμε για τη χρηματοδότηση των έργων», είπε.
 
Ντ. Μ.

σχετικα αρθρα