Τα θετικά σενάρια που μπορούν να συμβούν στην ελληνική περίπτωση αναλύει σε άρθρο του στο Reuters ο δημοσιογράφος Χιούγκο Ντίξον. 

Όπως αναφέρει, το καλύτερο δυνατό σενάριο περιλαμβάνει την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και την ελάφρυνση του χρέους μέχρι τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλα αυτά δεν αποτελούν απλά προβλέψεις. Παρόλο που οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης έχουν πληγεί, εάν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις τότε η χώρα θα βρει το δρόμο να βγει από τη μιζέρια».

Κατά τον Ντίξον, το πρώτο βήμα για τον πρωθυπουργό είναι να οριστικοποιήσει τη συμφωνία ορίζοντας τους στόχους πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια.

Εάν ο Τσίπρας καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις τότε εκείνοι μπορεί να μην ζητήσουν επιπρόσθετα μέτρα.

«Όσο λοιπόν πιο γρήγορα γίνει η νέα συμφωνία, ιδανικά στα τέλη Αυγούστου, τότε τα ελληνικά ομόλογα θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» συνεχίζει ο Ντίξον.

«Ήδη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, σηματοδότησε ότι μόλις η Αθήνα συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα και αρχίσει να το εφαρμόζει, η Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει την αγορά χρέους. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και τον Σεπτέμβριο», τονίζει ο Ντίξον.

«Το επόμενο στάδιο είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την οποία το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα συμπεριλαμβάνει το bail in. Ένα κούρεμα των ανασφαλιστων καταθέσεων θα έδινε μεγάλη εμπιστοσύνη στις τράπεζες αλλά αν η κυβέρνηση εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα τότε και οι δανειστές ίσως δεν επιμείνουν σε αυτό το μέτρο» αναφέρει και συνεχίζει γράφοντας πως μετά την «ανακεφαλαιοποίηση η ΕΚΤ ίσως να εξέταζε την άρση των capital controls και να ρίσκαρε ένα πιθανό bank run, ιδιαίτερα εάν δεν γινόταν bail in».

Το τελευταίο στάδιο είναι η ελάφρυνση του χρέους, για την οποία η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και την μείωση των επιτοκίων. Αυτό στην ουσία δεν θα άλλαζε την ονομαστική αξία του χρέους αλλά θα καθιστούσε πιο βιώσιμο τον δανεισμό από τις αγορές τονίζει ο αρθρογράφος του Reuters.