Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανέστειλε από την Τρίτη τις συναλλαγές της για αναπλήρωση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, λόγω αύξησης των διακυμάνσεων στην ισοτιμία του ρουβλίου.

«Η Τράπεζα της Ρωσίας από τις 28 Ιουλίου σταμάτησε τις συναλλαγές της στο πλαίσιο της αναπλήρωσης των διεθνών διαθεσίμων της, κάτι που συνδέεται με την αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά του εγχώριου νομίσματος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η τράπεζα «έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι θα ελαχιστοποιήσει την επίδραση των συναλλαγών της για την αναπλήρωση των διεθνών αποθεμάτων στην αγορά του εγχώριου νομίσματος, προσαρμόζοντας τον όγκο των αγορών ξένου συναλλάγματος» , σημειώνει η ρωσική κεντρική τράπεζα, εξηγώντας την απόφασή της.

Η τράπεζα άρχισε τον Μάιο τις ημερήσιες αγορές ξένου συναλλάγματος στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αναπλήρωση των συναλλαγματικών της διαθεσίμων. Όταν άρχισε να εφαρμόζει το μέτρο αυτό, είπε ότι θα αγόραζε μεταξύ 100 και 200 εκατ. δολάρια την ημέρα αλλά συνήθως προχωρούσε στην αγορά 200 εκατ. δολαρίων.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό θα διαρκέσει η αναστολή της αγοράς συναλλάγματος, αλλά η διατύπωση της ανακοίνωσης μοιάζει με αυτή που εκδόθηκε όταν η κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις δραστηριότητες αυτές στις 5 Ιουνίου. Τότε είχε επικαλεστεί τη μεταβλητότητα στην αγορά, αλλά μετά από μία εργάσιμη ημέρα ξεκίνησε και πάλι τις αγορές συναλλάγματος.


TAGS