Την ώρα που η Ελλάδα πιέζεται ασφυκτικά από τους δανειστές και το Βερολίνο για αλλαγές στο Ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis, σχετικά με τους εργαζόμενους άνω των 65 ετών στη χώρα.

Ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί άνω των της ηλικίας αυτής συνεχίζουν να εργάζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, αλλά και στην αδυναμία των πολιτών να ζήσουν αξιοπρεπώς με τις συντάξεις που λαμβάνουν.

Το 2014, 14% των ατόμων ηλικίας 64-69 ετών εξακολουθούσαν να έχουν μια επαγγελατική απασχόληση, σύμφωνα με τη Destatis. Το 2005 το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 6%.

Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, το ποσοστό απασχόλησης είναι 52%, έναντι 28% εννέα χρόνια νωρίτερα. Σχεδόν το 70% των 60άρηδων είναι επαγγελματικά ενεργοί, με το ποσοστό αυτό να μειώνεται κάτω από το 20% για τους 65άρηδες και στο 10% για όσους είναι 69 ετών.

Η Γερμανία βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του επαγγελματικά ενεργού πληθυσμού ηλικίας 65-69 ετών (11,5% για την ΕΕ), καταγράφοντας μεγάλη διαφορά από την Εσθονία και τη Ρουμανία, αλλά σημειώνοντας υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τη Γαλλία (6%) και την Ισπανία (4,3%).

Η σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη (από τα 65 έτη που ήταν πριν), η οποία εφαρμόζεται από το 2012 με το όριο να αυξάνεται κάθε χρόνο κατά μερικούς μήνες και αναμένεται να έχει εφαρμοστεί πλήρως το 2029, παίζει ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Φρανκ Σούλερ, επικεφαλής του τμήματος της αγοράς εργασίας της Destatis.

Ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός λόγος, εξήγησε ο Σούλερ, επικαλούμενος επίσης «αλλαγές στον κοινωνικό ρόλο» των ηλικιωμένων, οι οποίοι θέλουν να «συμμετέχουν περισσότερο στην κοινωνική ζωή». Για αρκετούς ηλικιωμένους, σημαντικός παράγοντας είναι το οικονομικό ζήτημα και η προοπτική να λαμβάνουν μια σύνταξη που είναι πολύ χαμηλή για να ζουν καλά, εξήγησε ο Σούλερ.

Σύμφωνα με την Destatis, το 15% περίπου των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας.

Μήπως αυτό είναι το «όραμα» για την... εξυγιανση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος; Ας ελπίσουμε πως όχι.