Την Βουλγαρία ως νέο τραπεζικό προορισμό των Ελλήνων παρουσιάζει σε σημερινό δημοσίευμά του ο Spiegel, τονίζοντας ότι χιλιάδες έλληνες έχουν ανοίξει λογαριασμούς εκεί.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι  «Με ένα μόνο μικρό ταξίδι στην γείτονα Βουλγαρία, οι έλληνες βάζουν τα μέτρητά τους, μέχρι να ολοκληρωθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην χώρα τους. Επιχειρηματίες μεταφέρουν υποκαταστήματα ή ακόμα και ολόκληρες τις εταιρείες τους εκεί. Το μόνο που χρειάζονται να φέρουν οι έλληνες πολίτες είναι η ταυτότητα ή το διαβατήριό τους-και φυσικά τα μετρητά τους. Το άνοιγμα του λογαριασμού θα χρειαστεί μόνο ελάχιστες ώρες. 

Σύμφωνα με τον Spiegel :

Από τότε που εισήχθηκαν στις ελληνικές τράπεζες, τα capital controls, οι βούλγαροι υπάλληλοι της τράπεζας έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με έλληες πελάτες. Κάποιοι προσπαθούν να παρακάμψουν το όριο των 420 ευρώ την εβδομάδα, ενώ άλλοι θέλουν να μάθουν την διαδικασία έγκρισης μεγάλων διασυνοριακών μεταφορών. Στην παρούσα φάση είναι πολλοί οι έλληνες που χρησιμοποιούν τους βουλγαρικούς λογαριασμους τους, αντί να βάζουν κασετίνες με μετρητά κάτω από τα στρώματα.

Το άρθρο συμπληρώνει ότι κατά την διάρκεια των προηγούμενων μηνών, οπότε και γιγαντώθηκε η ελληνική κρίση, οι έλληνες έβγαλαν πάνω από 45 δισ. από τους λογαριασμούς τους. Τώρα πηγαίνουν τα χρήματα στο εξωτερικό. Για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αυτό είναι το αυξανόμενο πρόβλημα. Ωστόσο, επιτρέπει ανά άτομο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό την μεταφορά 2000 ευρώ. Ετσι με ένα σύντομο ταξίδι στο Σαντάνσκι μια φορά την ημέρα, ένας έλληνας μπορεί να έχει νόμιμα σε τράπεζα 14.000 ευρώ.

Σωτήριες έχουν αποδειχθεί οι βουλγαρικές τράπεζες για τους επιχειρηματίες : «Ο βουλγαρικός λογαριασμός έχει σώσει την εταιρεία μου» ομολογεί έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος χωρίς πολλή γραφειοκρατία, μπορεί να πληρώσει τους προμηθευτές του εξωτερικού. 

Ο επιχειρηματίας τονίζει: Πριν από μερικά χρονια, η Ελλάδα ηταν πρότυπο για άλλα κράτη στα Βαλκάνια. Τώρα και η Αλβανία εμφανίζεται πιο ελκυστική».