Η πρώτη υποψήφια χώρα για έξοδο από το ευρώ είναι η Ιταλία, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η αμερικανική εφημερίδα Washington Post. 

Η εκτίμηση αυτή, που προκαλεί έκπληξη δεδομένων των συνθηκών στην Ελλάδα, προκύπτει από το γεγονός ότι το ιταλικό ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 ετών έχει αυξηθεί μόλις κατά 4,6%.

Επομένως, συνεχίζει η εφημερίδα, το όφελος που αποκόμισε η Ιταλία από την ευρωζώνη όλα αυτά τα χρόνια ανέρχεται μόλις 4,6% του ΑΕΠ.

Έως την παγκόσμια κρίση του 2008, το όφελος της Ιταλίας εκτιμήθηκε στο 14% του ΑΕΠ.  Όμως, η ύφεση των επόμενων ετών εξάλειψε τα συγκεκριμένα κέρδη.

Βέβαια, σημειώνει το δημοσίευμα, για την κατάσταση της Ιταλίας φαινομενικώς δεν ευθύνεται εξ ολοκλήρου το ευρώ, καθώς η χώρα διαθέτει αρκετά ενδογενή προβλήματα.

«Είναι δύσκολο να ξεκινήσεις μία επιχείρηση, δύσκολο να την επεκτείνεις, δύσκολο να απολύσεις εργαζομένους» περιγράφει χαρακτηριστικά.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η χώρα είχε τα ίδια διαρθρωτικά προβλήματα και πριν το ευρώ, έβρισκε όμως τρόπους για να καταγράφει μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. 

Επομένως, το πρόβλημα έγκειται στο νόμισμα, δηλαδή το ευρώ, το οποίο καθιστά ακριβές της ιταλικές εξαγωγές.

Παράλληλα, σημειώνει η εφημερίδα, η ευρωζώνη περιορίζει σημαντικά το περιθώριο ελιγμών της ιταλικής κυβέρνησης, αναγκάζοντάς την να περιστείλει τις δημόσιες δαπάνες ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή.