Η Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου και τους περιορισμούς στις συναλλαγές δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Παρασκευής. 

Το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου στις 3 Αυγούστου είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος με δηλώσεις του στο CNBC, λέγοντας ότι είναι σχεδόν έτοιμο από τεχνικής άποψης να λειτουργήσει και ότι το Σαββατοκύριακο θα γίνουν τα απαραίτητα δοκιμαστικά.

Στην απόφαση περιγράφονται οι περιορισμοί στις συναλλαγές που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Η απόφαση αναφέρεται στη δημιουργία «νέων κεφαλαίων» από τους Έλληνες επενδυτές που πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς και προέρχονται, κυρίως, από έμβασμα εξωτερικού, από το προϊόν πώλησης μετοχών, από επιστροφή ασφαλειών (margin) και από τα υφιστάμενα ελεύθερα πιστωτικά υπόλοιπα δικαιούχων σε επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνται στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε και το Χρηματιστήριο Αθηνών: 

Μετά την υπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών της σχετικής απόφασης, η οποία έλαβε χώρα σήμερα, η Διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα Διοικητικά Συμβούλια της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) και του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων (ΕΛΚΑΤ) έλαβαν αποφάσεις για την επαναλειτουργία, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015, της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πολυμερή Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ) και εισηγήθηκαν προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την επανέναρξη της λειτουργίας εκκαθάρισης και διακανονισμού για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ.

Διαβάστε την Υπουργική Απόφαση