Σε χαμηλό 5,5 χρόνων υποχώρησε την Πέμπτη ο χρυσός. Ο χρυσός παρουσίασε πτώση σε 13 από τις 15 τελευταίες συνεδριάσεις και σύμφωνα με αναλυτές θα πάει ακόμα χειρότερα.

«Νομίζω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο χρυσός βρίσκεται σε δομικά αρνητική πορεία», είπε η Louise Yamada, διευθύντρια της Louise Yamada Technical Advisors στο CNBC την Πέμπτη.

Η πτώση του χρυσού ξεπερνά το 8% φέτος και βαδίζει προς την τρίτη κατά σειρά καθοδική του χρονιά.

«Κατέρρευσε το 2013, ακριβώς τη χρονιά που ο S&P 500 και η αγορά μετατράπηκαν σε αυτό που καλούμε δομικά δυναμική αγορά», είπε η κυρία Yamada, η οποία σημείωσε ότι οι μετοχές και ο χρυσός τείνουν να κινούνται σε αντίστροφη πορεία.

Μάλιστα η πορεία που δείχνει ο χρυσός δημιουργεί την ανησυχία ότι ετοιμάζεται και για ακόμα μεγαλύτερη πτώση: «Η ελεγχόμενη πορεία από τα $1400 στα $1200 έχει σπάσει», είπε. Για τη Yamada αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι ο επόμενος στόχος είναι τα $1000.

Ακόμα περισσότερο, μια πορεία κάτω από τα $1000 θα άνοιγε τις κερκόπορτες για μια παρόμοια πορεία με το 2001. «Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να δούμε μια επιστροφή στα $800 η και χαμηλότερα», τόνισε η αναλυτής.