Ριζικές αλλαγές έρχονται στους φορολογικούς ελέγχους υπόπτων για φοροδιαφυγή, οι οποίοι εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Κέντρου Φορολογικού Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να «στριμώξει» περίπου 1.500.000 φορολογούμενους με ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές, ελέγχοντας απευθείας όλες τις κινήσεις σε βάθος 10ετίας, δεσμεύοντας επί τόπου κινητή και ακίνητη περιουσία όσων βρεθούν εκτεθειμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί φέρεται να ζητούν να τεθεί το νέο πλαίσιο ελέγχων ως προαπαιτούμενο της συμφωνίας, διευκολύνοντας έτσι τους νομοθετικούς χειρισμούς του ΥΠΟΙΚ, το οποίο θα μπορεί να προβάλλει το σαφάρι των μεγάλων φοροφυγάδων ως αντίβαρο στα δύσκολα μέτρα.

Όπως μετέδωσε το Mega, το πρώτο στάδιο θα αρχίζει με την εισαγγελική παραγγελία ή την εντολή ελέγχου. Αμέσως μετά, πιστοποιημένοι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών- ήδη υπάρχουν 100 τέτοιοι στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου- θα έχουν απευθείας πρόσβαση, δηλαδή online, στα φορολογικά δεδομένα του ελεγχόμενου αλλά και στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Στο δεύτερο στάδιο, θα μπορούν να ελέγχουν όχι μόνο τα υπόλοιπα καταθέσεων αλλά και τις κινήσεις σε βάθος 10ετίας, χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει καμία άλλη Αρχή. Θέμα απορρήτου δεν τίθεται, καθώς σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση εντολή εισαγγελέα.

Στο τρίτο στάδιο, βάσει των διασταυρώσεων στις φορολογικές δηλώσεις και στις κινήσεις λογαριασμών, θα συντάσσεται ειδικό ενημερωτικό σημείωμα προς τον Οικονομικό Εισαγγελέα, ενεργοποιώντας την τρίτη φάση της διαδικασίας ελέγχου.

Στην τέταρτη φάση, ο Εισαγγελέας θα διατάσσει επί τόπου τη δέσμευση κινητών και ακινήτων, εφόσον υπάρχουν υπόνοιες παραβατικότητας και θα ξεκινά ο τακτικός έλεγχος.

Όπως μετέδωσε το Mega, αυτή τη στιγμή οι Ελεγκτικές Αρχές και ο Οικονομικός Εισαγγελέας έχουν στα χέρια τους 68 CD, τα οποία περιλαμβάνουν 1.364.069 ΑΦΜ φορολογούμενων που είτε είχαν τραπεζικές συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ ή εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ σε μια χρήση.