«Οι συζητήσεις περί Grexit είναι εντελώς ανούσιες» τονίζει η αντιπρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, Κλαούντια Μπουχ, σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Borsen Zeitung.

Όπως είπε, η συζήτηση αυτή πρέπει να σταματήσει απ' όπου κι αν προέρχεται γιατί κάνει κακό στην Ευρωζώνη και σίγουρα θα έχει επιπτώσεις αν συμβεί.

«Με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η Ελλάδα έθεσε τις βάσεις για την παραμονή της στο ευρώ. Δηλώνω συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η Αθήνα να καταφέρει να έρθει σε συμφωνία για το τρίτο πακέτο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πληγεί η προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και σαφώς θα αλλάξει δραματικά ο χαρακτήρας της νομισματικής ένωσης», ανέφερε συγκεκριμένα.

Τώρα είναι σημαντικό, τονίζει η κ. Μπουχ, στην Ελλάδα να υλοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και ιδιαίτερα να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει οικονομικά μια προοπτική μέλλοντος. «Άλλες χώρες έδειξαν πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό», επισήμανε, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για ένα καθαρό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους: «Μια άφεση χρέους μεταξύ κρατών-μελών της νομισματικής ένωσης δεν είναι δυνατή, διότι θα έπληττε την αρχή του ”όχι bail-out”», δήλωσε.

Αμφιβάλλει δε ότι ένα πρόγραμμα μέσω του ΕΜΣ είναι ο σωστός δρόμος για να βοηθηθεί η Αθήνα:

«Ο ΕΜΣ αποτελεί μέρος μιας νέας θεσμικής τάξης, η οποία βοηθά έναντι αυστηρών όρων κράτη-μέλη σε μια οξεία κρίση. Στην ουσία, όμως, η Ελλάδα είναι ήδη εδώ και χρόνια σε κρίση και εξαρτάται από δημόσια βοήθεια», ανέφερε η κ. Μπουχ και προσέθεσε ότι το εάν η Αθήνα πληροί τις προϋποθέσεις για ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ πρέπει στη Γερμανία να το κρίνει η Βουλή. «Στο τέλος πρόκειται για μια δύσκολη πολιτική απόφαση», δήλωσε, αναφερόμενη σε πιθανές συνέπειες, εάν τελικά συμβεί το Grexit.