Ανατροπές στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση αλλά και νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ από τις αρχές του φθινοπώρου φέρνουν τα προαπαιτούμενα των δανειστών. 

Οι προτάσεις των πιστωτών έχουν ως στόχο την σταδιακή αν και τελικά απότομη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με στόχο το 2022 κανένας να μην έχει την δυνατότητα να βγει στην συνταξη αν δεν έχει συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας του. 

Να σημειωθεί ότι το μέτρο δεν εξαιρεί κανέναν εργαζόμενο, ούτε και τις γυναίκες, μητέρες ανηλίκων, οι οποίες μέχρι τώρα απολάμβαναν ασυλίας και πρόωρης συνταξιοδότησης. 

Την μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υποστούν όσοι από την 1η Ιουλίου 2015 έως το τέλος της χρονιάς θα συμπληρώσουν το 50ο έτος της ηλικίας τους, καθώς φορτώνονται μονομιάς 6,5 χρόνια επιπλέον εργασίας, ενώ ισχυρο θα ειναι το... σοκ για όσους κλεισουν τα 50 μέσα στο 2016, καθώς αυτοί θα επιβαρυνθούν με 8 χρόνια επιπλεόν εργασίας και θα μπορέσουν να βγουν στην συνταξη το 2024.

Επιπρόσθετα, το 2017 οι 50άρηδες θα επιβαρυνθούν με 9,5 χρόνια επιπλέον εργασίας και θα βγουν στην συνταξη το 2026. 

Η πρόταση προβλέπει, επίσης, σαρωτικές αλλαγές για όλους τους ασφαλισμένους με κλιμακωτή αύξηση των ορίων ηλικίας με μεταβατική περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 έως το τέλος του 2021, ενώ από την 1η/1/2022, το όριο εξόδου στη σύνταξη καθορίζεται για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους στο 67ο έτος. 

Μεγάλη ανατροπή θα έρθει για τις πρόωρες συντάξεις, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, εφόσον έχουν ασφάλιση στο Δημόσιο, καθώς η συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων ηλικίας από 50 έως 55 ετών αναστέλλεται, αφού τα όρια ηλικίας ανεβαίνουν κατά 1,5 έως και 6,5 χρόνια!

Έρχονται και νέες μειώσεις στις συντάξεις του ΙΚΑ

Εν τω μεταξύ, ψαλιδισμένες ακόμα και έως 180 ευρώ θα δουν τους επόμενους μήνες τις συντάξεις τους οι δικαιούχοι του ΙΚΑ, καθώς εκδόθηκε σήμερα η εγκύκλιος που επιβάλλει αναδρομική εφαρμογή της αύξησης κατά 2% υπέρ των εισφορών του ΕΟΠΥΥ για την περίθαλψη. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μηνιαία εισφορά αυξάνεται από 4% που ήταν στο 6%, αφαιρώντας με αυτόν τρόπο ένα σεβαστό ποσό από την τελική σύνταξη του κάθε δικαιούχου κάθε μήνα. 

Η εγκύκλιος τονίζει ότι η αύξηση στις κρατήσεις ισχύει από την 1η Ιουλίου, αφού έτσι προβλέπεται στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν στη Βουλή στις 15 Ιουλίου στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο Μνημόνιο.

Στην εν λόγω εγκύκλιο-μαχαίρι για τις συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων στην επικράτεια ορίζεται «ότι τα ποσά της εισφοράς που προκύπτουν, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται από την σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2015».

Στο κείμενο σημειώνεται επίσης, ότι «το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης», ενώ από τον Οκτώβριο οι νέες υψηλότερες κρατήσεις θα γίνονται σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, στο τέλος της ημέρας ή το αργότερο αύριο το πρωί αναμένεται να εκδοθεί αντίστοιχη απόφαση και από το ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης για τις επικουρικές συντάξεις.