Για την Ελλάδα και το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο ως γνωστόν μπήκε σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών του χρέους του εδώ και κάποιες εβδομάδες γράφει ο  γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Σε άρθρο του στους New York Times, ο Κρούγκμαν εξηγεί γιατί οι ιστορίες του Πουέρτο Ρίκο και της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετικές. Και διαπιστώνει, ότι το Πουέρτο Ρίκο, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες από την Ελλάδα να ξεπεράσει την δύσκολη συγκυρία χωρίς να φθάσει στην καταστροφή.

«Μήπως είναι λοιπόν το Πουέρτο Ρίκο, η Ελλάδα της Αμερικής; Όχι, δεν είναι» διερωτάται σημειώνει ο Κρούγκμαν και εξηγεί:

Η οικονομική κρίση στο Πουέρτο Ρίκο είναι κυρίως ένα υποπροϊόν μιας γενικευμένης οικονομικής κατάρρευσης. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αντισταθεί με έναν μεγάλο δανεισμό. Και τώρα χτυπάει στον τοίχο. Υπήρξε μια εποχή που το νησί πήγαινε αρκετά καλά, και ενισχύθηκε και από μια ειδική ομοσπονδιακή φοροαπαλλαγή. Όμως η φοροαπαλλαγή έληξε το 2006, και από τότε, και λόγω της παγκόσμιας κρίσης, όλα δούλεψαν εναντίον του Πουέρτο Ρίκο. Στην ουσία το νησί αυτό βρέθηκε στην χειρότερη κατάσταση την πιο ακατάλληλη ώρα.

Αναφερόμενος στη διαφορά με την Ελλάδα, ο Κρούγκμαν τονίζει ότι «παρ' ότι η οικονομία του Πουέρτο Ρίκο έχει υποστεί καθίζηση, ο πληθυσμός της, που αναμφισβήτητα υποφέρει, δεν ζει με τίποτα με τις καταστροφές που βιώνουμε στην Ευρώπη». 

«Για παράδειγμα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 30% την ίδια στιγμή που στο Πουέρτο Ρίκο συνεχίζει να ανεβαίνει. Και αυτό συμβαίνει γιατί το Πουέρτο Ρίκο είναι μέρος της οικονομικής Ένωσης με τις ΗΠΑ. Μπορεί η οικονομία του να παραπαίει  όμως η ενίσχυση από τις ΗΠΑ (σε πόρους για κοινωνική ασφάλιση και πολλά άλλα) αυξήθηκε. Δηλαδή το Πουέρτο Ρίκο παίρνει άμεση δωρεάν οικονομική ενίσχυση που αντίστοιχή της δεν εννοείται στην Ευρώπη» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κάνοντας στην συνέχεια μια ανάλυση των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Πουέρτο Ρίκο, ο Νομπελίστας οικονομολόγος καταλήγει: 

Προφανώς υπάρχουν πολλά προβλήματα που δημιουργεί η στενή σχέση των δύο χωρών, σε θέματα όπως ο κατώτατος μισθός που το ενδεχόμενο της ανόδου του -όπως στην Αμερική- θα οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. 

Όμως τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζονται εύκολα. Ιδίως όταν η στρατηγική στις ΗΠΑ είναι ότι η πολλή λιτότητα είναι αυτοκαταστροφική. Και θα ήταν μία πολύ κακή ιδέα να αφήσουν τα hedge funds να ορμήξουν και να καταστρέψουν για παράδειγμα το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, στο όνομα μιας δημοσιονομικής υπευθυνότητας.